Moldova a expulzat un diplomat rus din cauza secțiilor de votare prezidențiale din regiunea separatistă Transnistria

You are currently viewing Moldova a expulzat un diplomat rus din cauza secțiilor de votare prezidențiale din regiunea separatistă Transnistria

Moldova a anunţat că a expulzat un diplomat rus după ce Moscova a deschis secţii de votare pentru alegerile sale prezidenţiale în regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei din Transnistria. Relațiile sunt din ce în ce mai tensionate între Rusia și Moldova, al cărei guvern pro-occidental s-a opus ferm războiului pe scară largă al Rusiei din Ucraina, informează Associated Press.

Moldova l-a chemat pe ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, la Ministerul de Extrene pentru a-și arăta protestul împotriva deciziei Kremlinului de a deschide șase secții de votare în Transnistria „contrar poziției autorităților moldovenești”.

Acesta a spus că l-a informat pe Vasnețov că un lucrător al ambasadei este un „colaborator” care a fost declarat persona non grata și trebuie să părăsească țara.

Rusia a acceptat anterior să deschidă o singură secție de votare la ambasada sa din capitala Moldovei, Chișinău. Rusia a deschis secții de votare în Transnistria și la alegerile prezidențiale anterioare.

Oficialii moldoveni au acuzat în repetate rânduri Rusia că a dus un „război hibrid” împotriva țării lor prin finanțarea protestelor antiguvernamentale, amestecul în alegerile locale și desfășurarea unor vaste campanii de dezinformare în încercarea de a răsturna guvernul și de a deraia țara de la aderarea la Uniunea Europeană.

Transnistria a fost declarată stat separatist de către forțele pro-ruse după un scurt război la începutul anilor 1990. Nu este recunoscut de nicio țară membră a ONU, inclusiv de Rusia, care menține legături strânse cu regiunea care găzduiește aproximativ 220.000 de cetățeni ruși. Rusia menține aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria pentru așa-numita menținere a păcii. Aceștia păzesc depozitele de arme și muniții din epoca sovietică.

Un număr mare de cetățeni ruși din Transnistria dețin și pașapoarte moldovenești.

Moldova urmează să organizeze un referendum privind aderarea la UE în cursul acestui an, împreună cu propriile alegeri prezidențiale. Moldova a primit statutul de membru candidat la UE în iunie 2022, iar Bruxellesul a declarat în decembrie anul trecut că va deschide negocierile de aderare atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina.