Rebelii houtiți din Yemen revendică responsabilitatea atacului asupra navelor de transport din Marea Roșie

You are currently viewing Rebelii houtiți din Yemen revendică responsabilitatea atacului asupra navelor de transport din Marea Roșie

Rebelii houtiți din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat marți responsabilitatea unui atac cu rachete asupra unei nave de transport din Marea Roșie. De asemenea, ei revendică și încercarea de a ataca Israelul cu drone.

MSC Mediterranean Shipping a declarat că nimeni din echipaj nu a fost rănit în urma atacului asupra navei sale, United VIII, pe drumul dintre Arabia Saudită și Pakistan. Nava a informat o navă de război a coaliției din apropiere de faptul că a fost atacată și a făcut manevre evazive.

Israelul a declarat că o aeronava sa a interceptat o țintă aeriană ostilă în zona Mării Roșii.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor houtiți, Yahya Sarea, a declarat la o televiziune că rebelii au vizat nava, pe care a identificat-o ca fiind MSC United, după ce echipajul nu a răspuns la avertismente.

El a mai spus că houtiții au desfășurat o operațiune militară care vizează Eilat și alte zone din Israel, pe care el a numit-o Palestina ocupată. El nu a spus dacă vreuna dintre ținte a fost lovită cu succes.

Houtiții, care controlează o mare parte din Yemen, inclusiv capitala, au atacat din octombrie nave comerciale în Marea Roșie despre care spun că au legături israeliene sau că navighează spre Israel. Ei sunt solidari cu palestinienii din Gaza.

Autoritatea britanică pentru operațiuni comerciale maritime din Regatul Unit a raportat anterior două explozii în Marea Roșie, în largul coastei Yemenului, care au implicat rachete și drone în apropierea unei nave. De asemenea, a mai spus că nu au fost raportați răniți.

Incidentele raportate au loc la o săptămână după ce Statele Unite au anunțat o inițiativă multinațională de securitate maritimă în Marea Roșie, ca răspuns la atacurile houtiților din Yemen asupra navelor de transport.

Mai multe linii maritime au suspendat operațiunile pe calea navigabilă a Mării Roșii ca răspuns la atacuri, luând în considerare o rută mult mai lungă în jurul Africii.

Houtiții au promis că își vor continua atacurile până când Israelul va opri conflictul din Gaza și au avertizat că vor ataca navele militare americane dacă sunt vizați de vreun posibil atac.