Parlamentul Ucrainei a publicat un proiect de lege care propune scăderea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani

You are currently viewing Parlamentul Ucrainei a publicat un proiect de lege care propune scăderea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani

Textul unui proiect de lege publicat luni seara pe site-ul parlamentului Ucrainei propune scăderea vârstei celor care pot fi mobilizați pentru serviciul militar de la 27 la 25 de ani.

Schimbarea propusă survine ca urmare a prelungirii războiului împotriva Rusiei. Duminică, Ucraina și Rusia au revendicat fiecare un număr de aeronave militare doborâte, iar luni Ucraina a negat afirmația Rusiei potrivit căreia forțele sale ar fi capturat centrul regional Maryinka din estul Ucrainei.

Proiectul de text hotărăște că vor fi înregistrați militar toți cetățenii ucraineni „care au împlinit vârsta de 25 de ani”. O notă explicativă semnată de ministrul Apărării Rustem Umerov a rezumat prevederile cheie ale proiectului de lege, spunând că acestea includ „schimbarea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani”.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-o conferință de presă din 19 decembrie că armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de ucraineni, dar că este o problemă „foarte sensibilă” pe care armata și guvernul o vor discuta înainte de a trimite propunerea în parlament.

Zelenski, care încă nu a susținut public propunerea, a declarat pe 19 decembrie că dorește să primească mai multe argumente pentru mobilizarea altor persoane. „Acesta este un număr foarte serios”, a spus el.

Numărul trupelor Ucrainei nu este cunoscut, dar în trecut s-a spus că țara are aproximativ 1 milion de oameni sub arme. Oficialii americani estimează că sute de mii au fost uciși și răniți de când Rusia a invadat Ucraina. Nicio țară nu își publică cifra victimelor.

David Arakhamia, șeful partidului lui Zelenski în parlament, a declarat că guvernul lucrează la proiectul de lege la cererea armatei și că acesta urmează să fie prezentat luni.

Armata are nevoie de o soluție la problemele sale”, a spus el într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram. „Societatea vrea să audă răspunsuri la toate întrebările sensibile”.