Ucraina l-a pus pe Patriarhul Kiril al Moscovei pe lista „celor mai căutate persoane”

You are currently viewing Ucraina l-a pus pe Patriarhul Kiril al Moscovei pe lista „celor mai căutate persoane”

Ministerul de Interne al Ucrainei l-a pus vineri pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, un susținător al războiului de 21 de luni al Kremlinului împotriva Kievului, pe o lista celor mai căutat persoane, după ce serviciile de securitate l-au acuzat că se implică în conflict.

Măsura este pur simbolică, deoarece Patriarhul Kiril se află în Rusia și nu poate fi arestat. A fost ultimul pas pe care Ucraina îl face în limitarea influenței preoților care mențin legături strânse cu Rusia și care subminează societatea ucraineană.

O postare a listei celor mai căutate persoane a ministerului ucrainean l-a identificat pe Kiril după nume, l-a prezentat în hainele sale clericale și l-a descris ca fiind „un individ care se ascunde de instituțiile ce derulează o anchetă preliminară”. Se spunea că a fost „dispărut” din 11 noiembrie.

Creștinismul ortodox este dominant în Ucraina, iar autoritățile de la Kiev au luat măsuri penale împotriva clerului ce se află în subordinea Bisericii Ortodoxe Ruse.

Parlamentul de la Kiev ia în considerare un proiect de lege care să interzică acea ramură a Bisericii. Biserica Ortodoxă Rusă și-a pierdut mulți enoriași în Ucraina, de când liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a început invazia, în februarie 2022. Biserica Ortodoxă de aici spune că a întrerupt toate legăturile cu Moscova în mai 2022.

Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a emis luna trecută un document în care spunea că Kiril „a încălcat suveranitatea ucraineană” în virtutea poziției sale de „parte a celui mai apropiat anturaj al conducerii militare și politice a Rusiei”.

Forțele de securitate au lansat zeci de dosare penale, inclusiv acuzații de trădare, împotriva preoților și oficialităților legate de Biserica Ortodoxă din Ucraina aflată sub jurisdicția Moscovei.

Kiril a denunțat aceste acțiuni și a făcut apel la liderii religioși din întreaga lume să oprească măsurile Ucrainei împotriva Bisericii.

Un înalt oficial din Biserica Rusă a declarat agenției de presă RIA din Rusia că plasarea lui Kiril pe o listă a celor mai căutate persoane a fost „un pas pe cât de ridicol, pe atât de previzibil”.

Vladimir Legoida, responsabil pentru legăturile cu alte Biserici, a declarat pentru RIA că autoritățile ucrainene sunt vinovate de „nelegiuiri și de încercarea de a intimida credincioșii”.