Înalt oficial al Vaticanului pledează pentru căsătoria preoților

You are currently viewing Înalt oficial al Vaticanului pledează pentru căsătoria preoților

Biserica Romano-Catolică ar trebui să „se gândească serios” să le permită preoților să se căsătorească, a declarat un înalt oficial al Vaticanului și consilier al Papei Francisc într-un interviu publicat duminică. „Este probabil prima dată când o spun public și pentru unii oameni va suna eretic”, a declarat pentru Times of Malta Arhiepiscopul Charles Scicluna al Maltei, care este și secretar adjunct în biroul doctrinar al Vaticanului.

În 2019, Papa Francisc a exclus orice șansă ca el să schimbe regula romano-catolică care cere preoților să fie celibatari. Cu toate acestea, această doctrină a Bisericii poate fi schimbată de un viitor papă, titrează Reuters.

Într-un interviu acordat unui canal de știri din America Latină în 2023, Francis a vorbit despre regula celibatului, spunând că „nu este veșnică, precum hirotonia preoțească”, ci este o „practică” care ar putea fi revizuită.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului nu a răspuns solicitării de a face comentarii asupra acestei declarații.

Scicluna, cunoscut pentru investigațiile sale referitoare la abuzurile sexuale, a remarcat că preoților li se permitea să se căsătorească în primul mileniu al istoriei Bisericii și căsătoria este permisă astăzi în Biserica Greco-Catolică. „Dacă ar fi după mine, aș revizui cerința ca preoții să fie celibatari”, a spus el. „Experiența mi-a arătat că trebuie să ne gândim serios la  aceasta”.

Scicluna, în vârstă de 64 de ani, a spus că Biserica „a pierdut mulți preoți buni pentru că au ales căsătoria”. El a spus că „există un loc” pentru celibat în Biserică, dar că trebuie să se țină seama și de faptul că uneori un preot se îndrăgostește. Apoi trebuie să aleagă „între ea și preoție, iar unii preoți se descurcă având relații sentimentale în secret”.

Dezbaterea referitor la căsătoria preoților romano-catolici există de secole.

Bărbaților căsătoriți li se permite să devină preoți în Biserica Greco-Catolică, precum și în Biserica Ortodoxă. Bisericile protestante și anglicane permit, de asemenea, o preoție pentru cei căsătoriți.

Oponenții căsătoriei preoților în Biserica Romano-Catolică spun că celibatul permite unui preot să se dedice în întregime Bisericii.

În 2021, Papa a respins o propunere de a permite unor bărbați în vârstă căsătoriți să fie hirotoniți în zone îndepărtate din Amazon, unde în unele locuri credincioșii vedeau un preot doar o dată pe an.