Se apropie o criză globală a datoriilor suverane?

You are currently viewing Se apropie o criză globală a datoriilor suverane?

Lumea se îndatorează pe zi ce trece tot mai mult. Acest lucru se vede mai ales în țările în curs de dezvoltare. Datoria globală a atins un record de 307 trilioane de dolari în 2023.

În această sumă de bani sunt incluse datoriile corporațiilor, guvernelor și persoanelor din întreaga lume. Este echivalentul a aproape 40.000 USD pentru fiecare persoană de pe pământ.

Crizele multiple din ultimii ani au agravat problema – împingând țările spre un nou prag de îndatorare. Aceasta înseamnă că unele dintre cele mai sărace țări din lume sunt nevoite să-și achite datoriile, în loc să-și susțină populația.

Datoria publică a SUA a crescut cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari în 15 săptămâni începând cu 15 septembrie, la 34 trilioane de dolari, potrivit ultimelor cifre publicate de Departamentul de Trezorerie.

De la începutul anului 2016, datoria publică a SUA a crescut cu 15 trilioane de dolari sau cu 80% (creștere de 100% din 2014), iar analiștii economici atrag atenția că ritmul de creștere este unul uluitor, aproape neverosimil, cu atât mai puțin sustenabil.

SUA deține în acest moment peste o treime din datoria publică globală, mai mult decât dublu în comparație cu principalul rival economic, China.

De aceea ne întrebăm: Se apropie cumva o criză globală a datoriilor suverane? Care sunt potențialele consecințe ale unei astfel de crize în plan economic?