Susținătorii lui Alexei Navalny au stabilit o strategie pentru a împiedica pe Putin să câștige un nou mandat

You are currently viewing Susținătorii lui Alexei Navalny au stabilit o strategie pentru a împiedica pe Putin să câștige un nou mandat

Controlând toate pârghiile puterii din Rusia, Vladimir Putin pare imbatabil la alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, activiștii din opoziție cred că au o șansă să arate că el este vulnerabil.

Putin și-a declarat vineri candidatura pentru încă șase ani și nu există niciun rival serios care să-l provoace. Liderul opoziției, Alexei Navalnîi, este în închisoare unde își ispășește peste 30 de ani de închisoare. Alți critici ai regimului se află într-o situație similară lui Navalny sau sunt în exil.

Cu Kremlinul deținând controlul presei de stat și capabil să decidă cine poate și cine nu poate candida, susținătorii lui Navalny spun că alegerile din Rusia nu sunt alegeri reale. Dar consideră campania electorală de 100 de zile ca fiind o oportunitate de a atrage rușii într-un dialog politic și de a-i convinge că războiul din Ucraina și tensiunile economice pe care le-a adus sunt probleme create de Putin.

Desigur că este imposibil să-l învingi pe Putin în „alegeri”, a declarat pentru Reuters Leonid Volkov, principalul consilier al lui Navalny. „Scopul campaniei noastre este de a schimba agenda politică din Rusia”.

Kremlinul spune că Putin va câștiga încă un mandat de șase ani, deoarece beneficiază de un sprijin copleșitor în societatea rusă, cu ratinguri de opinie de aproximativ 80%.

Până acum, doar trei persoane și-au declarat intenția de a candida împotriva lui. Două sunt figuri de profil redus, Boris Nadejdin și Ekaterina Duntsova, care ar putea avea dificultăți să adune cele 300.000 de semnături necesare pentru a-și susține candidaturile. Al treilea posibil candidat, naționalistul Igor Girkin, se află în închisoare în așteptarea judecății, sub acuzația de incitare la activități extremiste.

Alți posibili candidați, care nu și-au declarat intenția de a candida, sunt liderul comunist Ghenadi Zyuganov și liberalul Grigory Yavlinsky, ambii veterani politici și perdanți ai alegerilor anterioare.