Academia Oamenilor de Știință din România primește 2 milioane de lei din partea Guvernului. 845.000 de lei sunt pentru indemnizațiile membrilor

You are currently viewing Academia Oamenilor de Știință din România primește 2 milioane de lei din partea Guvernului. 845.000 de lei sunt pentru indemnizațiile membrilor

Pe ordinea de zi a Guvernului din data de 08.12.2023, la punctul 10 se găsește aprobată hotărârea privind suplimentarea bugetului Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) din Fondul de rezervă bugetară la dispoziție Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023.

Așa cum consemnează G4Media, se aprobă suplimentarea bugetului Academiei Oamenilor de Știință din România cu suma de 985 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, la capitolul 53.01 „Cercetare fundamentală şi cercetare dezvoltare”, respectiv la titlul 10 „Cheltuieli de personal” suma de 140 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor de personal, iar la titlul 59 „Alte cheltuieli” suma de 845 mii lei, pentru indemnizațiile membrilor academiei.

În țara noastră, pe lângă Academia Română, mai există alte patru academii care sunt finanțate de la bugetul de stat. Printre acestea şi Academia Oamenilor de Știință care are peste 350 de membri. Deloc întâmplător din aceasta fac parte mulți foști și actuali politicieni de la toate partidele, inclusiv fostul președinte Ion Iliescu. Academicianul Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române, a declarat pentru Digi 24 că “există fel de fel de academii, ceea ce este mai mult decât o eroare, este o confuzie totală (…) Au sărit în sprijinul acestei idei confuze, care creează o mare confuzie, au sărit oameni din Parlament care voind să fie ei înșiși academicieni, au și reușit şi au legiferat această academie“.

Sunt niște personalități extraordinare, nu toate au loc în Academia Română, dar toate merită să li se recunoască valoarea și printr-un mic efort să primească o indemnizație. Știți cât este această indemnizație, câteva sute de lei“,  declara în 2020, pentru Digi24 Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR).

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) s-a înființat prin modificarea, în 1996, a denumirii unui ONG – Asociația Oamenilor de Știință din România, conform pressone.ro. Acum are 250 de membri titulari, toți plătiți din bugetul de stat. Parlamentarii cu interese în această instituție au votat legile astfel ca membrii AOSR să se bucure de aceleași drepturi ca adevărații academicieni. Spre exemplu, dacă un membru AOSR moare, moștenitorii săi beneficiază de o sumă lunară neimpozabilă, după modelul Academiei adevărate, mai scrie pressone.ro. „Soțul supraviețuitor, precum și copiii minori, urmași ai membrilor titulari ai AOSR, beneficiază lunar de un sprijin material neimpozabil, conform Legii nr. 86/1998 privind acordarea unui sprijin material pentru soțul supraviețuitor și pentru urmașii membrilor Academiei Române”, se arată în Legea 31/2007 privind funcționarea AOSR.

Valoarea indemnizației lunare pe care o primesc membrii titulari ai celorlalte academii de științe (medicale, agricole sau tehnice) este echivalentă, de regulă, cu salariul mediu pe economie. În ceea ce privește AOSR, acest cuantum a fost stabilit, încă de la înființare (2007), la 2.000 de lei (brut), în timp ce salariul mediu brut la data adoptării Legii 31 era de 1.230 de lei, mai arată pressone.ro.

Din AOSR fac parte numeroși foşti şi actuali politicieni de la toate partidele, inclusiv fostul președinte Ion Iliescu, senatorul PSD Ecaterina Andronescu care a condus secţia de ştiinţe chimice a AOSR, Anghel Stanciu – fost deputat PSD cu şase mandate, Ion Basgan – fost senator PNL, Aurel Vainer – deputat al minorităţilor naţionale, Şerban Valeca – actual senator PSD, Petru Andea – fost deputat PSD cu trei mandate, Ivan Cismaru – fost senator al Partidului Democrat, Ion Solcanu – fost senator PSD, Nicolae Robu – fost senator PNL, relatează Digi 24.

Din Secția de Teologie și Filosofie fac parte ÎPS Nifon Mihăiță și ÎPS Teodosie Petrescu. În aceeași secție îl regăsim pe Aurel Papari, profesor psihiatru declarat de instanță colaborator al Securității după ce și-a turnat pacienții din ospiciu. Un alt membru al secției amintite este gazetarul Ion Cristoiu, membru de onoare al AOSR.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România ar trebui desfiinţată, au cerut, în mai 2023, preşedintele USR, Cătălin Drulă, şi Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al Uniunii, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa sediului instituţiei.

Cu toate acestea guvernul PSD-PNL a cadorisit-o cu 2 milioane de lei din fondul de urgență. Se pare că într-adevăr ne aflăm într-o perioadă de austeritate pe care toți românii trebuie să o înțeleagă!!!