Guvernul a aprobat metodologia-cadru privind organizarea şi desfăşurarea examenului de promovare în învăţământul superior

You are currently viewing Guvernul a aprobat metodologia-cadru privind organizarea şi desfăşurarea examenului de promovare în învăţământul superior

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi metodologia-cadru privind organizarea şi desfăşurarea examenului de promovare în cariera didactică, în învăţământul superior, informează Agerpres.

În baza metodologiei-cadru, instituţiile de învăţământ superior vor elabora metodologiile proprii de organizare şi desfăşurare a examenelor pentru promovarea în cariera didactică pe un post vacant, reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern. „Astfel, instituţiile de învăţământ superior vor putea propune pentru promovarea în cariera didactică, începând cu anul universitar 2023/2024, posturi didactice vacante, având cadrul legal asigurat, în baza autonomiei universitare şi cu încadrarea strictă, pentru instituţiile de învăţământ de stat, în cheltuielile de personal aprobate„, transmite sursa citată.

Hotărârea de Guvern a fost aprobată la propunerea Ministerului Educaţiei şi având în vedere schimbările legislative prevăzute în Legea învăţământului superior nr. 199/2023.

În octombrie 2023, Ministerul Educaţiei a pus în consultare proiectele de Metodologie-cadru de organizare şi desfăşurare a examenului de promovare în cariera didactică în învăţământul superior.

Metodologia stabileşte cerinţele minime pentru prezentarea la concurs, modul de organizare şi de desfăşurare a acestuia, de soluţionare a contestaţiilor, conflictele de interese şi incompatibilităţile, în vederea asigurării calităţii, a respectării eticii şi deontologiei universitare şi a legislaţiei în vigoare.

Potrivit proiectului, promovarea în carieră se realizează prin examen, iar posturile vacante destinate promovării în cariera didactică se aprobă anual de către Senatul instituţiei de învăţământ superior, la propunerea Consiliului de administraţie.

Anunţul privind organizarea examenului se publică cu cel puţin două luni înainte de data desfăşurării primei probe de examen. Înscrierea la examen începe în ziua publicării pe site-ul instituţiei de învăţământ superior a anunţului privind examenul pentru ocuparea postului vacant şi se încheie cu 15 zile calendaristice înaintea desfăşurării primei probe de examen, prevedea proiectul.