Un scandal de plagiat zguduie guvernul Norvegiei

You are currently viewing Un scandal de plagiat zguduie guvernul Norvegiei

Spectrul plagiatului academic – un subiect fierbinte în SUA – a ajuns acum în inima politicii norvegiene, determinând un ministru al guvernului să demisioneze, iar un al doilea se luptă pentru cariera sa politică.

Sandra Borch, ministrul norvegian pentru cercetare și învățământ superior, și-a dat demisia săptămâna trecută, după ce un student la afaceri din Oslo a descoperit că fragmente ale tezei de master a lui Borch, inclusiv greșelile de ortografie, au fost copiate de la un alt autor.

Studentul, Kristoffer Rytterager, în vârstă de 27 de ani, s-a supărat de abordarea lui Borch în ceea ce privește pedepsirea infracțiunilor academice. Mai mulți studenți s-au luptat cu cazuri de „autoplagiat” – în care au prezentat secțiuni întregi din propria lor muncă anterioară. Ei au fost achitați de tribunale, însă ministrul învățământului superior i-a adresat Curții Supreme a Norvegiei.

Studenții erau exmatriculați pentru autoplagiat. M-am enervat și m-am gândit că este o idee bună să verific activitatea ministrului”, a declarat Rytterager pentru Associated Press miercuri.

Rytterager, care studiază la Business School din Oslo, a spus că a găsit mai multe tratate care erau suspect de bine scrise și a descoperit că nu îi aparțineau. Vineri, mass-media a urmărit postările lui Rytterager pe X, fostul Twitter, și a publicat descoperirile sale. Borch a demisionat în aceeași zi.

Când mi-am scris teza de master în urmă cu aproximativ 10 ani, am făcut o mare greșeală”, a spus ea agenției de presă norvegiene NTB. „Am preluat textul din alte surse fără a le preciza”.

Mulți politicieni au fost surprinși de aceste dezvăluiri, iar mai multe ziare au prezentat inconsecvențele din activitatea ministrului Sănătății, Ingvild Kjerkol. Ea a învinuit „erorile de editare” pentru asemănările dintre propria sa activitate academică și cea a altor autori.

Dezvăluirile au pus presiuni asupra premierului Jonas Gahr Støre, care conduce un guvern de coaliție de centru-stânga Partidului laburist și al Partidului de centru. El a acceptat demisia lui Borch, spunând că acțiunile ei „nu sunt compatibile cu încrederea necesară pentru a fi ministru al cercetării și al învățământului superior”, dar l-a susținut pe ministrul sănătății, susținând că depinde de universități și nu de politicieni să judece abaterile academice. El a instruit pe toți miniștrii săi să caute în activitatea proprie potențialele indicii de plagiat.

Într-o scrisoare către agenția de presă norvegiană NTB, Abid Raja, din Partidul Liberal de opoziție, a scris: „Nu Kjerkol ar trebui să-și decidă propria poziție”, ci Støre ar trebui să „să se gândească dacă această chestiune este compatibilă cu continuarea sa în calitate de ministru al Sănătății”.

 „Simt că mass-media caută sânge și verifică pe toată lumea”, a spus Rytterager. „Mi-e teamă că în viitor s-ar putea să nu avem politicieni care să-și asume vreun risc în viața lor pentru că le va fi frică să nu fie tăvăliți prin noroi”.