Ofertă limitată! Profitați acum….

You are currently viewing Ofertă limitată! Profitați acum….

Guvernarea actuală nu ne mai surprinde deloc! Pe de-o parte se cere responsabilitate și cumpătare în cheltuirea banului public, iar pe de altă parte consilierii din sistem, sinecurile politice, au afaceri care beneficiază de sute de mii de euro din banii publici. Cazul dezvăluit de Europa Liberă îl prezintă pe Bogdan Dragoș Marinescu, consilierul superior la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, încheind contracte de consultanță de 500.000 de euro într-o singură zi.

Măsurile fiscale anunțate de premier urgentează pentru clientela politică încheierea de contracte pe ultima sută de metri. Dacă până acum administrațiile locale erau obișnuite ca în lunile noiembrie-decembrie să încheie contracte însemnate de bunuri și servicii, acum au fost nevoite să le decaleze pentru a mai prinde reglementarea legislativă existentă. Astfel, în doar câteva zile au fost încheiate contracte de achiziții de peste 18.000.000 de euro. În aceeași perioadă a anului trecut au fost încheiate contracte de 3.400.000 de euro.

După ce a fost devoalat de presă, Adrian Câciu, ministrul fondurilor europene, a descoperit că o astfel de situație există în ograda sa și că este inacceptabil ca unii funcționari ai MIPE să acorde consultanță în privat. „Șmecheria se încheie începând de azi! Este inacceptabil ca unii funcționari ai MIPE să aibă astfel de preocupări și să dea consultanță în privat, prevalându-se de o legislație mult prea permisivă, în loc să își vadă de atribuțiile pe care le au și pentru care sunt plătiți din bani publici. Ne vom despărți rapid de toți care nu înțeleg ce înseamnă serviciul public”, a scris Câciu într-o postare pe Facebook.

Întrucât cel care asigură consultanță pentru obținerea fondurilor este și cel care se ocupă de fonduri, toți colaboratorii săi au beneficiat de aceste fonduri. Nu numai că este imoral, dar este și discriminatoriu. Dar, cum spuneau romanii, banii nu au miros. Existența acestei scăpări legislative l-a favorizat pe cel în cauză!

Drept urmare, „în perioada imediat următoare voi prezenta Guvernului o ordonanță prin care vom stabili clar care sunt restricțiile si constrângerile pe care trebuie să le aibă un funcționar care lucrează cu fonduri europene și guvernamentale, mai ales restricția de oferi consultanță în acest domeniu!”, a spus ministrul Câciu.

Acesta nu este decât un caz prin care funcționarii publici și reprezentanții administrațiilor locale au încercat și au reușit să eludeze deciziile Guvernului. Am putea spune că pentru unii – sinecuri, favoriți ai sistemului etc. – aceste decizii au fost mumă, iar pentru ceilalți ciumă. Putem concluziona simplu: așa se face economie cu banul public în România!