Lyudmila Navalnaîia și Alla Abrosimova, mama și soacra liderului opoziției ruse Alexei Navalny, s-au numărat printre cei îndoliați care au adus flori la mormântul său de la Moscova sâmbătă, la o zi după ce mii de oameni au transformat înmormântarea lui într-una dintre cele mai mari expoziții recente de dizidenţă, informează Associated Press.
Poliția a păstrat o prezență puternică la cimitir, dar situația a fost calmă, a informat postul de televiziune independent rus Dozhd (Rain). „Poliția îi lasă pe cei care doresc să-și ia rămas bun de la politician să treacă și nu grăbește pe nimeni”, a scris canalul pe aplicația de mesagerie Telegram, citând unul dintre cititorii săi la fața locului.
Dozhd a mai raportat că „memoriile spontane” ale lui Navalnîi au fost distruse în mai multe orașe rusești. Florile au fost îndepărtate în orașe, inclusiv Sankt Petersburg și Voronezh.
Sub supravegherea atentă a poliției, mii de oameni și-au luat rămas bun vineri de la Navalnîi, după moartea lui, încă neexplicată, în urmă cu două săptămâni, într-o colonie penală din Arctica. Mulțimile care au venit să-l onoreze onora pe Navalnîi în fața unei biserici și a unui cimitir dintr-o suburbie înzăpezită din sud-estul capitalei au scandat sloganuri pentru el și împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a războiului din Ucraina.
Poliția nu a acționat împotriva lor, dar cel puțin 106 persoane au fost reținute la evenimentele din Rusia în memoria lui Navalnîi, a declarat OVD-Info, un grup de drepturi care urmărește arestările politice. Se spunea că majoritatea au fost opriți în timp ce încercau să depună flori la monumentele dedicate victimelor represiunii sovietice.
Navalnîi a fost înmormântat după o scurtă ceremonie ortodoxă rusă, cu o mulțime imensă care aștepta în afara bisericii și apoi mergea spre mormântul acoperit cu flori.
Văduva lui Navalnîi, Iulia, nu a fost văzută la înmormântare. Ea a promis să-și continue munca, mulțumindu-i cu dragoste pentru „26 de ani de fericire absolută”.
Înmormântarea a urmat unei lupte cu autoritățile pentru eliberarea cadavrului său. Echipa sa a spus că mai multe biserici din Moscova au refuzat să organizeze înmormântarea bărbatului care a luptat împotriva corupției oficiale și a organizat proteste masive. Mulți lideri occidentali au dat vina pentru moarte pe liderul rus – Vladimir Putin. Această acuzație a fost respinsă cu furie de Kremlin.