Un nou conflict regional este pe cale să izbucnească între Venezuela și Guyana în legătură cu teritoriul Essequibo. Aici au fost descoperite mari zăcăminte de petrol

You are currently viewing Un nou conflict regional este pe cale să izbucnească între Venezuela și Guyana în legătură cu teritoriul Essequibo. Aici au fost descoperite mari zăcăminte de petrol

Cetățenii Venezuelei au votat duminică pentru preluarea unei regiuni bogate în petrol din Guyana. Este cea mai recentă escaladare a unei dispute teritoriale de lungă durată între cele două țări, alimentată de recenta descoperire a vastelor zăcăminte de petrol.

Zona în cauză reprezintă aproximativ două treimi din teritoriul național al Guyanei (159.500 de kilometri pătrați) și are dimensiunea Floridei (SUA).

Referendumul de duminică i-a întrebat pe alegători dacă sunt de acord cu crearea unui stat venezuelean în regiunea Essequibo, oferind populației respective cetățenia venezueleană și „incorporând acel stat pe harta teritoriului venezuelean”.

Într-o conferință de presă în care au fost anunțate rezultatele preliminare, Consiliul Electoral Național Venezuelean a spus că alegătorii au ales „da” în mai mult de 95% din timp la fiecare dintre cele cinci întrebări de pe buletinul de vot.

Cu toate acestea, nu este clar ce măsuri ar lua guvernul Venezuelei pentru a-și pune în aplicare cererea.

Venezuela a revendicat de mult pământul despre care susține că se afla în granițele sale din timpul perioadei coloniale spaniole. Venezuela respinge o hotărâre din 1899 a Curții de Arbitraj Internațional care a stabilit limitele actuale atunci când Guyana era încă o colonie britanică. Președintele venezuelean Nicolas Maduro a susținut referendumul pe rețelele de socializare, pregătindu-și astfel viitoarea campanie electorală.

Săptămâna trecută, președintele Guyanez Irfaan Ali a vizitat trupele din Essequibo și a arborat un steagul Guyanez pe un munte cu vedere la granița cu Venezuela.

Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, a decis înainte de vot că „Venezuela se va abține de la a lua orice acțiune care ar modifica situația care predomină în prezent pe teritoriul în litigiu”. În primăvară este planificat un proces pe această problemă, după ani de revizuire și decenii de negocieri eșuate. Venezuela nu recunoaște însă competența instanței în această problemă.