Topul celor mai proaste destinații din anul 2023 din cauza supraaglomerării turistice. Iată cum puteți evita aglomerația în anul viitor

You are currently viewing Topul celor mai proaste destinații din anul 2023 din cauza supraaglomerării turistice. Iată cum puteți evita aglomerația în anul viitor

După câțiva ani de recesiune din cauza pandemiei, sectorul călătoriilor nu numai că a revenit, ci este în plină expansiune. Potrivit World Travel & Tourism Council, se așteaptă ca industria să aducă aproximativ 9,5 trilioane de dolari în 2023 – ceea ce reprezintă 95% din veniturile generate înainte de pandemie.

Creștere este evidentă mai ales în ​​locurile turistice populare din întreaga lume, care au înregistrat un număr record de vizitatori în ultimul an.

Asemenea creșteri pot fi benefice pentru economiile locale și pentru afacerile din ospitalitate, dar vin și cu dezavantaje notabile: zgomot crescut, poluare, trafic și presiune asupra resurselor publice; o calitate mai scăzută a vieții pentru localnici; și o experiență diminuată a vizitatorilor, pentru a aminti numai câteva.

Nu este surprinzător că multe destinații turistice de pe întreg mapamondul, inclusiv câteva hub-uri europene, au creat inițiative și restricții menite să combată problemele de supraturism sau supraaglomerare turistică. Printre acestea: noi taxe turistice sau taxe mărite, campanii care vizează descurajarea vizitatorilor problematici și limitarea numărului de turiști la principalele atracții turistice.

Mulți călători par să fie conștienți de riscurile supraturismului – și de modul în care pot ajuta la atenuarea problemei. Într-un sondaj din 2022 al site-ului de rezervări de călătorii Booking.com, 64% dintre respondenți au declarat că ar fi pregătiți să stea departe de locurile turistice aglomerate pentru a evita aglomerația. 31% au spus că ar fi chiar dispuși să aleagă o alternativă la destinația preferată pentru a evita supraaglomerarea. Pe de altă parte, putem arunca o privire asupra unora dintre cele mai populare destinații din lume care s-au confruntat cu supraturism în 2023.  

Amsterdam

Olandezii sunt în mod tradițional cunoscuți pentru caracterul lor direct, iar în 2023, oficialii din turism din Amsterdam nu s-au sfiit să prezinte un anume grup demografic – tinerii britanici – ca „turiști neplăcuți”, care nu sunt bineveniți în capitala Olandei.

Inițiativa, anunțată în martie 2023, a vizat în mod special tinerii britanici de sex masculin, spunându-le să „stea departe” dacă au de gând să „devină sălbatici” în Amsterdam. Căutările online în Marea Britanie pentru termeni precum „pub crawl Amsterdam”, „petrecere de burlaci Amsterdam” sau „hotel ieftin Amsterdam” au generat un anunț video care avertizează despre consecințele consumului excesiv de alcool, consumului de droguri sau comportamentului prea deranjant.

Campania face parte din planul cuprinzător al orașului de reducere a turismului de masă, de a atrage un alt tip demografic și de a face viața mai primitoare pentru locuitori, în special în De Wallen, cunoscut și sub numele de Cartierul Roșu. În 2021, a fost implementată o ordonanță numită „Turismul Amsterdam în echilibru”, care stabilește că atunci când numărul de vizitatori peste noapte atinge 18 milioane, consiliul orașului este „obligat să intervină”.

De atunci, oficialii au interzis fumatul de marijuana pe străzile din De Wallen și au adoptat o propunere care va interzice oprirea navelor de croazieră în oraș.

În ciuda comportamentului bun sau rău, toți vizitatorii Amsterdamului din 2024 ar trebui să se pregătească pentru cele mai mari taxe turistice din Europa.

În septembrie, orașul a anunțat că taxa zilnică pentru turiștii navelor de croazieră va crește de la 8 la 11 euro, în timp ce taxa pe noapte inclusă în prețurile camerelor de hotel va crește la 12,5% din tariful camerei. Dar chiar și cu astfel de inițiative în vigoare, se preconizează că Amsterdamul va găzdui până la 23 de milioane de vizitatori anuali până în 2025 (fără a lua în considerare alte 24 până la 25 de milioane de vizite pe timp de zi).

Cum să evitați aglomerația: ianuarie, februarie și martie sunt printre lunile cel mai puțin vizitate din Amsterdam, dar călătorii ar trebui să fie pregătiți să facă față vremii reci și ploioase. În luna iunie vremea este mai bună, dar Amsterdamul este mai aglomerat.

Călătorii care doresc să experimenteze cultura olandeză, dar nu aglomerația din Amsterdam, pot alege dintr-o mulțime de alternative valoroase făcând o călătorie cu trenul.

Haga, Utrecht și Rotterdam sunt opțiuni bune pentru o evadare, în timp ce o serie de orașe pitorești au un farmec distinct olandez. La aproximativ o oră la sud-vest de Amsterdam, Delft, care este uneori descrisă ca un „mini Amsterdam” datorită rețelei sale de canale și arhitecturii olandeze, atrage proprii turiști, fiind departe de mulțimile zgomotoase și dezlănțuite.

Atena

Un val de căldură arzător în Europa nu a împiedicat muțimile de vizitatori să se înghesuie în capitala Greciei în această vară. De fapt, Acropole, cel mai vizitat sit arheologic al țării, a fost atât de plin încât, în septembrie, oficialii au plafonat numărul de vizitatori în vechiul reper la 20.000 pe zi, printr-un sistem pe bază de rezervare. Începând din aprilie 2024, noul sistem de rezervare se va aplica și la peste 25 de alte situri și monumente arheologice din întreaga țară.

Mulțimile au invadat și cele mai populare insule ale Greciei, inclusiv Santorini și Mykonos – o tendință care va continua cu siguranță, deoarece atracția perenă a Greciei în rândul călătorilor nu dă semne de dispariție.

Cum să evitați aglomerația: Pentru a evita aglomerația din Atena, vizitați orașul în afara lunilor de vârf din iulie și august. Aprilie și mai sunt sublime înainte de a veni aglomerația de vară. Septembrie și octombrie sunt luni cu temperaturi plăcute, iar orașul este mai liber pentru a vă bucura de muzee și monumente.

În această notă oricine își dorește să viziteze Acropole trebuie să facă o rezervare după-amiaza sau seara, deoarece cea mai mare parte a turiștilor, inclusiv pasagerii navelor de croazieră, vin dimineața.

În cele din urmă, oricine intenționează să viziteze în afara sezonului o insulă trebuie să știe că serviciile de feribot sunt limitate, iar multe restaurante și cazări sunt închise, în special din ianuarie până în martie.

Bali

După succesul fulminant al filmului realizat după cartea scriitoarei Elizabeth Gilbert, „Eat Pray Love”, popularitatea Bali a crescut vertiginos. Dar călătorii care caută spiritualitate sunt doar o parte a valului de turism care a sufocat aproape provincia indoneziană în ultimul deceniu. De la nomazii digitali și până la turiștii care se comportă rău, Bali se confruntă cu un val de turiști.

În ultimul timp, vizitatorii scăpați de sub control au devenit deosebit de problematici, încât a fost nevoie de intervenția autorităților.  Astfel, în primăvara anului 2023, guvernatorul provincial Wayan Koster a cerut pe pașapoartele turistice să fie atașată o listă de reguli. Printre aceste reguli se numără: interzicerea înjurăturii, atingerea copacilor sacri sau cățăratul pe diverse construcții, monumente.

Turiștii străini care vizitează Bali începând cu 14 februarie 2024, vor trebui să plătească o nouă taxă de 150.000 de rupie indoneziene, care este echivalentul a aproximativ 10 USD. De asemenea, călătorii care au plătit deja această taxă trebuie să o plătească din nou dacă se întorc în Bali după ce au vizitat alte destinații din Indonezia.

Oficialii guvernamentali au început să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscurile supraturismului din Bali. Citând problemele turismului de masă din unele orașe europene, ministrul Indoneziei pentru Turism și Economii Creative, Sandiaga Uno, a subliniat necesitatea trecerii la modele de turism mai durabile, precum și atragerea de vizitatori care „stau mai mult și ajută economia locală”.

Barcelona

Barcelona a fost printre primele orașe europene care au interzis noile hoteluri în centrul orașului și au restricționat închirierea de camere pe termen scurt. Dar, la alegerile locale și regionale din mai, supraturismul a devenit o temă politică de actualitate, orașul intensificând măsurile pentru a reduce aglomerația.

În octombrie, Barcelona și-a închis terminalul portuar din nord pentru traficul de croazieră în urma unui acord cu autoritățile locale pentru a muta navele mai departe de oraș.  Această măsură va afecta aproximativ 340 de andocări anuale ale navelor de croazieră, potrivit datelor publicate de autoritățile portuare.

Începând cu 1 aprilie 2024, turiștii (inclusiv vizitatorii de croazieră) vor trebui să plătească o „taxă de oraș” mai mare, de 3,25 euro, față de 2,75 euro în 2023.

Dar pentru unii locuitori ai Barcelonei, mai sunt multe făcut. De-a lungul timpului, au apărut dovezi ale frustrării colective față de turiști. Aceste s-au materializat în bannere, sloganuri și graffiti-uri pe fațadele clădirilor care îndeamnă turiștii să „meargă acasă”.

Cum să evitați aglomerația: la fel ca în multe alte centre europene, Barcelona este plină de viață vara, mai ales în iulie și august. Perioadele de primăvară și toamnă sunt mai puțin aglomerate, cu excepția notabilă a Săptămânii Paștelui, când aglomerația și prețurile sunt oarecum mai mari.

Miami

Într-o lansare din mai 2023, Biroul pentru Convenții și Vizitatori din Greater Miami, organizația oficială de marketing a destinației din Miami-Dade County, a publicat cifrele privind turismul din 2022. Cifrele record: 26,5 milioane turiști și cheltuieli estimate la 20,8 miliarde de dolari, marcând o creștere de 8% față de 2021 – descriu „un an bun pentru turism”.

Cu toate acestea, unii localnici critică impactul turiștilor asupra locuitorilor și cartierelor afectate.

Într-un articol din 2021 din ziarul The Miami Herald, Richard Florida i-a avertizat pe oficialii orașului despre efectele negative a ceea ce el a numit „turism blotto: unde oamenii călătoresc într-o zonă pentru a petrece și se îmbăta – alimentat de energia reținută a pandemiei și posibile tarife de cazare ieftine”, mai ales în cartiere precum Miami Beach.

Invocând problemele de supraturism care afectează orașe precum Amsterdam, Veneția și Roma, Florida a îndemnat oficialii din Miami să implementeze inițiative similare cu acele destinații, inclusiv restricții privind consumul de alcool și reducerea zgomotului în cartierul de divertisment al orașului.

Locuitorii sunt din ce în ce mai preocupați de creșterea criminalității și a tulburărilor, simțind că orașul devine din ce în ce mai periculos și mai puțin prietenos cu familia”, a scris Florida. „Familiile, în special cele cu copii mici, se vor muta, așa cum unii fac deja, slăbind și mai mult structura cartierelor”.

Cum să eviți aglomerația: Călătorii care pot suporta căldura înăbușitoare și umiditatea verilor din sudul Floridei se vor confrunta cu mai puține aglomerații. Din noiembrie și până în aprilie, când temperaturile nu sunt foarte ridicate, este sezonul de vârf din Miami, iar la începutul lunii decembrie, decorul de artă roiește în timpul Art Basel.

Paris

O destinație favorită pentru călătorii pasionați de modă și iubitori de cultură, Orașul Luminii a atras încă un val de vizitatori în ultimii ani, mulțumită popularității uriașe a filmului Netflix „Emily in Paris” și a rolului de viitoare gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2024.

Oricine a vizitat capitala Franței în ultimul timp a simțit probabil aglomerația. Atracții de top, cum ar fi Turnul Eiffel, sunt pline de turiști, mai ales în sezonul de vârf din primăvară și vară. În iunie 2022, muzeul Luvru a anunțat că va limita vizitatorii zilnici la 30.000.

Asemenea decizii fac parte dintr-un plan mai amplu pe care ministrul francez al turismului, Olivia Grégoire, l-a anunțat în iunie 2023 pentru a combate supraturismul în toată țara. (Destul de interesant, una dintre inițiative a vizat colaborarea cu factori de influență în călătorii – un grup pe care mulți îl învinuiesc ca parte a problemei – pentru a ajuta la răspândirea conștientizării problemelor cauzate de turismul de masă).

Cum să evitați aglomerația: Parisul va fi aglomerat în 2024, înainte de Jocurile Olimpice de vară, care vor începe pe 26 iulie. Cu toate acestea, în perioadele neolimpice, turiștii pot profita de extrasezon, care se desfășoară în general din noiembrie până în martie (cu excepția valului de turiști din preajma Crăciunului).

Dincolo de Paris, francofilii au o mulțime de opțiuni pentru a se bucura de acel vibe francez inimitabil fără a se lupta cu mulțimile de turiști din capitală. Lyon se mândrește cu un centru minunat situat la punctul de întâlnire al râurilor Saône și Ron, o scenă de artă vibrantă, un festival de lumini care datează de la mijlocul anilor 1850, fiind cel mai mare parc urban din Franța.

Phuket

Guvernul Thailandei nu a ridicat restricțiile Covid-19 până în octombrie 2022. Cu toate acestea, nu a durat mult până când turiștii iubitori de plajă au revenit pe plaja de la Phuket, o provincie insulară care se află în largul coastei continentului.

Potrivit unui studiu realizat de MoneyTransfers.com, Phuket a obținut primul loc ca fiind cea mai supraaglomerată destinație din lume în 2023, cu 118 turiști pentru fiecare rezident local. Același studiu a mai constatat că Pattaya și Krabi, tot în Thailanda, au urmat pe locul doi și al treilea, cu 98,7 și, respectiv, 72,2 călători per rezident.

Pe rețelele de socializare, mulți turiști descriu Phuket drept unul dintre cele mai uimitoare locuri geografice pe care le-au văzut vreodată – totuși remarcă, de asemenea, că este aglomerat și poluat datorită turismului de masă.

Într-un efort de a se orienta către un turism mai responsabil, autoritatea turistică din Thailanda a anunțat planuri ce vizează limitarea turiștilor, inclusiv „pasionații de sănătate și bunăstare, familiile cu copii, seniorii activi și lucrătorii la distanță/telelucrători”.

Credem că acest lucru ne va spori obiectivul ca Thailanda să obțină o valoare ridicată și o creștere durabilă a turismului”, a declarat Yuthasak Supasorn, guvernatorul Autorității pentru Turism din Thailanda, într-un comunicat.

Cum să evitați aglomerația: Datorită climei sale tropicale musonice, sezonul turistic de vârf din Phuket – în general din noiembrie până în aprilie – coincide cu vremea mai puțin ploioasă. Turiștii care vin în sezonul musonilor (mai-octombrie), pot profita de faptul că este mai liber, dar și de prețuri mai mici, însă trebuie să facă față vremii umede.

Veneția

Apa verde fluorescentă din Grand Canal, turiști cu un comportament neadecvat, poduri și piețe pline de oameni sunt descrierea unei zile turistice în Veneția. Astfel, supraturismul pare să fie una dintre cele mai mari probleme din 2023 pentru acest oraș antic.

Planurile concrete ale administrației locale s-au materializat destul de încet. În urmă cu câțiva ani, oficialii au anunțat un plan pentru o taxă turistică percepută pentru turiștii de o zi. Cu toate acestea, în urma diferitelor obiecții și eșecuri, au hotărât ca taxa să fie aplicată începând cu aprilie 2024.

Planul prevede o taxă de 5 euro pentru turiștii de o zi care au peste 15 ani. Se va aplica turiștilor care nu petrec noaptea acolo, iar taxele vor fi percepute doar pentru 29 de zile în 2024, dintre care majoritatea cad în weekenduri, în timpul sezonului de vârf din aprilie până în iulie. Taxa se va aplica între orele 8:30 și 16:00 – considerată a fi cea mai aglomerată parte a zilei pentru Veneția – iar turiștii din afara acestor ore sunt scutiți de plată.

Rămâne de văzut ce efect va avea această taxa. Deocamdată, Veneția și laguna sa nu au fost încă adăugate pe lista patrimoniului mondial UNESCO aflate în pericol. Cu toate acestea, Comitetul Patrimoniului Mondial a susținut totuși că Veneția se confruntă în continuare cu provocări majore și a îndemnat Italia să o protejeze.

Cum să evitați aglomerația: Din noiembrie și până în martie în Veneția temperaturile sunt scăzute, dar suportabile. De aceea puțini turiști vin să viziteze orașul (cu excepția notabilă a Carnavalului de la Veneția, care are loc în perioada 3-13 februarie 2024). De asemenea, turiștii se poate evita taxa pentru turiștii de o zi.

Turiștii care vor să conserve Veneția ar putea lua în considerare și alte destinații europene, mai puțin aglomerate, care au propriile lor căi navigabile unice. Cunoscută sub numele de „Veneția Franței”, Annecy, un oraș de pe malul lacului din Alpii francezi, pare desprins dintr-un basm, cu case vesele cocoțate de-a lungul rețelei sale de canale. La aproximativ o oră de Berlin, Spreewald este adesea numit „Veneția Germaniei” pentru canalele sale întortocheate prin pădurile verzi luxuriante.