Putin avertizează din nou că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare dacă suveranitatea sa este amenințată

You are currently viewing Putin avertizează din nou că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare dacă suveranitatea sa este amenințată

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este gata să folosească armele nucleare dacă suveranitatea sau independența sa este amenințată. El a lansat un alt avertisment direct către Occident cu câteva zile înainte de alegerile care-i va asigura încă un mandat de șase ani, informează Associated Press.

Liderul rus a vorbit în repetate rânduri despre disponibilitatea sa de a folosi arme nucleare de la lansarea unei invazii la scară largă a Ucrainei – 24 februarie 2022. Cea mai recentă amenințare a venit în discursul său despre starea națiunii luna trecută, atunci când a avertizat Occidentul că în urma implicării sale în luptele din Ucraina ar risca un război nuclear.

Întrebat într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse, difuzat miercuri dimineața, dacă s-a gândit vreodată să folosească arme nucleare pe câmpul de luptă în Ucraina, Putin a răspuns că nu a fost nevoie de asta. El a menționat că nu crede că lumea se îndreaptă spre un război nuclear, descriindu-l pe președintele american Joe Biden ca un politician veteran care înțelege pe deplin posibilele pericole ale escaladării.

Totuși, remarcile păreau a fi un mesaj către Occident că este pregătit să folosească toate mijloacele pentru a-și proteja cuceririle din Ucraina.

Putin a spus că, în conformitate cu doctrina de securitate a țării, Moscova este pregătită să folosească arme nucleare în cazul unei amenințări la adresa „existenței statului rus, a suveranității și independenței noastre”. „Tot ce este scris în strategia noastră, nu l-am schimbat”, a spus el.

Într-o aparentă referire la aliații NATO care sprijină Kievul, el a declarat că „națiunile care spun că nu au linii roșii în ceea ce privește Rusia ar trebui să își dea seama că nici Rusia nu va avea nicio linie roșie în privința lor”.

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a deplâns recent faptul că Occidentul se ghidează prea des după „liniile roșii” autoimpuse în ceea ce privește Rusia. El a salutat comentariul președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căruia posibilitatea ca trupele occidentale să fie trimise în Ucraina nu poate fi exclusă.

Putin a remarcat declarațiile lui Biden și ale administrației sale conform cărora SUA nu își vor trimite trupele în Ucraina. El a acuzat că, dacă SUA acționează altfel, Moscova va vedea trupele americane ca invadatori și va acționa în consecință. El a susținut că, chiar dacă unii aliați NATO vor desfășura trupe în Ucraina, acest lucru nu va schimba cursul războiului. „Dacă este vorba de contingente militare străine oficiale, sunt sigur că nu va schimba situația de pe câmpul de luptă… așa cum proviziile de arme nu au schimbat nimic”, a spus el.

În urma câștigurilor recente pe câmpul de luptă, Putin a susținut că Ucraina și aliații săi occidentali vor trebui în cele din urmă să accepte un acord pentru a pune capăt războiului în condițiile impuse de  ruși. „Nu ar trebui să fie o pauză pentru rearmarea inamicului, ci o discuție serioasă care implică garanțiile de securitate pentru Federația Rusă”, a spus el.

Putin a spus că o creștere recentă a atacurilor cu drone ucrainene în adâncul Rusiei face parte din eforturile de a deraia alegerile prezidențiale de trei zile ale țării, care încep vineri.

Autoritățile ruse au raportat un alt atac major al dronelor ucrainene miercuri dimineața. Ministerul Apărării a declarat că apărarea antiaeriană a doborât 58 de drone în șase regiuni. Una dintre drone a lovit o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan, rănind cel puțin două persoane și declanșând un incendiu. O altă dronă a fost doborâtă în ​​timp ce se apropia de o rafinărie de lângă Sankt Petersburg.

Alături de atacurile cu drone asupra instalațiilor aflate în adâncimea teritoriului rus, forțele ucrainene au lansat o serie de atacuri cu succes asupra mijloacelor navale și aeriene ale Rusiei din regiunea Mării Negre, cu drone și rachete marine. Loviturile au paralizat capacitatea navală a Moscovei și au forțat-o să-și limiteze operațiunile în Marea Neagră.

La începutul acestei săptămâni, presa rusă a raportat că șeful marinei ruse, amiralul Nikolai Yevmenov, a fost concediat și înlocuit cu comandantul Flotei de Nord, Alexander Moiseyev. Kremlinul și Ministerul Apărării nu au confirmat încă remanierea, pe care comentatorii ruși au pus-o în legătură cu cele mai recente accidente ale Flotei Mării Negre.