Ministrul Educaţiei a declarat că şcolile şi liceele sunt spaţii care ar trebui ferite de orice fel de dependenţă sau de violenţă

You are currently viewing Ministrul Educaţiei a declarat că şcolile şi liceele sunt spaţii care ar trebui ferite de orice fel de dependenţă sau de violenţă

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni că şcolile şi liceele sunt spaţii care ar trebui ferite de orice fel de dependenţă sau de violenţă, iar dacă sunt semne că se consumă droguri, acestea trebuie semnalate imediat autorităţile pentru a se putea interveni prompt, informează Agerpress.

Şcolile şi liceele sunt spaţii care ar trebui ferite de orice fel de dependenţă sau de violenţă. (…) Avem măsuri concrete, în ultimele luni, de informare, de sensibilizare, de clarificare a ceea ce se întâmplă atunci când este suspectat consum sau distribuţie de droguri. Lucrăm foarte bine cu colegii de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii pentru limitarea acestui fenomen. Există un grup la nivel guvernamental creat şi eu cred că sunt paşi concreţi care s-au făcut tocmai pentru a limita acest lucru„, a mai declarat ministrul Educaţiei, luni, într-o conferinţă de presă, întrebată despre acest subiect.

Ligia Deca a subliniat că acei copii care au căzut deja pradă consumului de droguri trebuie ajutaţi şi reabilitaţi.

Iar pentru asta avem nevoie de un efort comun. Şcolile, însă, trebuie să fie un spaţiu în care dacă sunt astfel de semne, să poată fi imediat semnalate autorităţile care pot interveni prompt„, a spus ea.

Potrivit acesteia, nu există niciun fel de procedură pe care Ministerul Educaţiei să o promoveze, care să victimizeze în vreun fel elevii care au o astfel de problemă de consum de substanţe interzise. „Din contră, se asigură confidenţialitate. (…). Nu ne dorim să transformăm copiii în ţinte„, a mai spus ministrul.

Ligia Deca a recunoscut că violenţa în şcoală este „un fenomen îngrijorător„, precizând că din primăvara anului trecut se află în dezbatere publică procedura de combatere a violenţei în şcoli.

A rămas în dezbatere publică pentru a avea cea mai bună formulă. Avem o serie de schimbări, care introduc noi sancţiuni în Legea învăţământului preuniversitar, şi lucrăm împreună cu colegii noştri din alte instituţii abilitate pentru a limita acest fenomen. (…). Avem nevoie de pază, avem nevoie de supraveghere audio-video, lucrăm la o modificare legislativă pentru ca acest lucru să fie garantat, sigur, cu respectarea condiţiilor de acces la date personale numai de către instituţiile abilitate„, a mai spus ministrul.

Deca a adăugat că autorităţile publice locale fac eforturi pentru a extinde atât protecţia prin pază, cât şi supravegherea audio-video, dar că aceste lucruri nu se pot face peste noapte.

Ceea ce putem să facem însă este ca la nivelul fiecărei şcoli să luăm în serios fiecare sesizare, să luăm măsurile necesare să protejăm copiii şi, în acelaşi timp, să ştim ce avem de făcut fiecare dintre noi. Pentru că dacă fiecare dintre noi îşi face treaba, atunci violenţa se va reduce semnificativ„, a conchis ministrul Educaţiei.