Dosarul vaccinurilor: DNA a cerut încuviințarea Președinției și Senatului pentru începerea urmăririi penale a fostului premier Florin Câțu, a foștilor miniștri ai Sănătății: Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă

You are currently viewing Dosarul vaccinurilor: DNA a cerut încuviințarea Președinției și Senatului pentru începerea urmăririi penale a fostului premier Florin Câțu, a foștilor miniștri ai Sănătății: Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă

De curând a ajuns în Parlament solicitarea procurorilor pentru ridicarea imunității a 3 senatori: Florin Câțu, fost premier; Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și Oana Mihăilă, fost ministru al Sănătății. Această solicitare survine ca urmare a începerii urmării penale în dosarul vaccinurilor achiziționate de România în perioada pandemiei. Suma achitată de România pentru vaccinurile Covid-19 depășește 1 miliard de euro.

Au fost formulate acuzații de complicitate la abuz în serviciu, în cazul lui Florin Câțu, iar pentru ceilalți 2 foști miniștri – abuz în serviciu. Mai concret, în perioada ianuarie-mai 2021, persoane din guvernul României, prin intermediul mecanismelor Uniunii Europene, ar fi achiziționat un număr mult mai mare de vaccinuri anti-Covid de la producătorii Pfizer și Moderna.

Deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, se arată într-un comunicat DNA. În dosar mai sunt menționați și Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, dar și fostul secretar de stat, Andrei Baciu.

Reacționând la acuzațiile formulate de DNA, într-o postare pe Facebook, Partidul Social Democrat susține că „în timp ce românii mureau, Voiculescu, Cîțu și Mihăilă furau”. Premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, fiind întrebat despre această situație, a declarat că formațiunea sa va vota pentru ridicarea imunității lui Cîțu: „Eu nu votez, că nu sunt senator, dar cu certitudine colegii mei senatori vor vota”.

Colegii de partid ai fostului premier au decis să dea undă verde pentru ridicarea imunității. De altfel, fostul premier Florin Câțu urmează să își dea demisia din grupul senatorilor PNL, devenind senator neafiliat.

Liderul partidului USR, Cătălin Drulă, sugerează că acțiunea DNA este instrumentată politic. Caracterizează această acțiune ca fiind „aberantă”. „Este un evident atac politic, o acțiune judiciară aberantă care denotă exact ceea ce reclamăm și noi USR, care am lansat astăzi un raport privind starea democrației din România. Rețelele de control în justiție funcționează. DNA-ul a deschis o acțiune complet aberantă. Acele vaccinuri au fost cumpărate în cadrul unui mecanism european cu alocare proporțională cu populația pentru fiecare țară, cu posibilitatea de a primi cât mai repede, cât mai multe vaccinuri pentru a salva oameni. (…) Ne întoarcem mai rău decât în epoca Năstase, cum făcea Rodica Stănoiu dosare de la partid. Mai rău, pentru că atunci aveam parteneri externi care erau mai atenți la ce se întâmplă în România„, a declarat Cătălin Drulă.

Procedurile parlamentare de ridicare a imunității au fost grăbite. Sorin Câmpeanu, senator PNL,  vicepreședinte al Senatului: „Pe 29 noiembrie, comisia juridică de numiri de validări și imunități va întocmi un raport, pe baza acestei solicitări venite la Senat.”

În Comunicatul DNA se arată că:

În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului. La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941 și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.

Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție. Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.