Și acolo, ca și aici…?

You are currently viewing Și acolo, ca și aici…?

Ne gândim uneori la ce înseamnă moartea și ce este dincolo de ea. Unii au spun că nimeni nu s-a mai întors de acolo ca să ne spună cum este… și ca atare este ceva. Alții văd moartea ca fiind punctul terminus al existenței umane. Potrivit învățăturii creștine, moartea este o trecere din viața aceasta în cealaltă. Dar cum va fi cealaltă viață? Va fi la fel ca aceasta? Cei privilegiați aici vor avea privilegii și acolo? Unii cred că dacă în această viață au avut demnități sau bunuri, la fel va fi și în viața cealaltă.

Pentru a ilustra mai bine această idee, aș dori să redau o scurtă povestioară:

      Se spune că doi prieteni se contrau în permanență asupra vieții veșnice. Unul dintre ei susținea că și acolo, va fi la fel ca și aici… privilegiații de aici, vor fi privilegiați și acolo.

       Celălalt susținea contrariul. Afirma că acolo se va face dreptate și că nu vor mai conta astfel de lucruri.

      Au murit cei doi prieteni și după moarte au fost luați de îngeri și duși în Rai. La intrare în Rai au văzut un covor roșu, o intrare triumfală. S-au bucurat! Au crezut că este pentru ei. Întrucât au făcut binele în timpul vieții pe pământ, primesc răsplata în ceruri.

       Dar îngerul care îi însoțea le-a spus că nu pentru ei este această intrare. Ei vor intra în Rai, dar nu pe acolo, nu cu atâta fast.

      Nedumeriți, cei doi prieteni au întrebat pentru cine se fac astfel de pregătiri. Îngerul le-a răspuns că pentru un episcop.

      Auzind un astfel de răspuns, cei doi au revenit la vechea lor controversă, concluzionând că și acolo, ca și pe pământ este la fel…

     Văzându-i descumpăniți, îngerul le-a explicat: Nu trebuie să vă supărați. Ca voi vin zilnic cu miile, dar un episcop odată la câteva sute de ani!