Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a numit sprijinul Phenianului pentru Rusia ca fiind o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare”. El a spus că SUA vor ridica problema la Consiliul de Securitate al ONU și vor impune sancțiuni suplimentare celor care vor facilita transferurile de arme, informează BBC.
Moscova a negat orice astfel de colaborare. La câteva ore după ce Casa Albă a făcut acuzațiile, liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut ca producția de vehicule de lansare de rachete să fie extinsă în țară. Liderul nord-coreean a vizitat Rusia pentru a discuta despre o posibilă cooperare militară în septembrie.
Statele Unite au acuzat anterior Phenianul că aprovizionează Rusia cu arme, dar este prima dată când serviciile de informații americane au oferit detalii despre rachetele balistice – rachete autoghidate care pot atinge ținte la 900 km distanță.
Vorbind în timpul unei conferințe de presă de joi la Casa Albă, John Kirby a spus că achiziționarea de către Rusia de rachete balistice din Coreea de Nord a fost o încălcare directă a numeroaselor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU. „Vom cere ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru încălcarea din nou a obligațiilor sale internaționale”, a spus el.
El a mai spus că SUA cred că Rusia plănuiește să cumpere rachete cu rază scurtă din Iran, dar că nu a făcut încă acest lucru.
Marea Britanie „condamnă cu fermitate” utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice provenite din Coreea de Nord în Ucraina. „Coreea de Nord este supusă unui regim de sancțiuni și vom continua să conlucrăm cu partenerii noștri pentru a ne asigura că Coreea de Nord plătește pentru sprijinirea războiului ilegal al Rusiei în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Relații Externe, Commonwealth și Dezvoltare.
În briefingul său, John Kirby a cerut Congresului SUA să aprobe „fără întârziere” fonduri suplimentare pentru Ucraina. „Cel mai eficient răspuns la violența îngrozitoare a Rusiei împotriva poporului ucrainean este de a continua să oferim Ucrainei capacități vitale de apărare aeriană și alte tipuri de echipamente militare”, a spus el. „Iranul și RPDC [Coreea de Nord] sunt alături de Rusia. Ucrainenii merită să știe că poporul american și acest guvern vor continua să fie alături de ei”.
Ultimul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 250 de milioane de dolari (195 de milioane de lire sterline), a fost aprobat de Casa Albă pe 27 decembrie 2023.
Discuțiile privind finanțarea ulterioară au stagnat în Congres din cauza lipsei de sprijin în rândul republicanilor, care insistă că măsurile de securitate mai dure la granița dintre SUA și Mexic trebuie să facă parte din orice acord de ajutor militar.
Ucraina a avertizat că efortul său de război și finanțele publice ale țării sunt în pericol dacă nu mai vor primi în curând ajutor occidental.