Fostul primar de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi extrădat până la sfârșitul acestei luni în România

You are currently viewing Fostul primar de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi extrădat până la sfârșitul acestei luni în România

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, transmite oficial că instanța din Munchen a decis ca fugarul Cătălin Cherecheș (primarul din Baia Mare), să fie predat României pentru a-și ispăși pedeapsa de 5 ani de închisoare.

În această după-amiază mi s-a comunicat de justiția din Munchen că va fi predat un alt fugar cu nume sonor, Cătălin Cherecheș. În mod special mulțumesc Germaniei că dovedește că nivelul de cooperare în materie penală este unul de excepție. Fac precizarea că se împlinesc 4 luni de la momentul condamnării definitive și de la momentul în care Cătălin Cherecheș a decis să fugă din România. Din acel moment, el cu echipa lui de avocați au încercat tot felul de tertipuri pentru a se sustrage pedepsei cu închisoarea. Au invocat inclusiv condițiile din penitenciarele din România, astfel că am comunicat autorităților din Germania că sistemul penitenciar din România respectă întrutotul condițiile prevăzute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a transmis Alina Gorghiu.

În urma cooperării poliţieneşti internaţionale dintre Poliţia Română şi structurile de poliţie din Germania, precum şi a deciziei justiţiei germane, o escortă a Poliţiei Române îl va aduce în ţară pe bărbatul din Baia Mare, în vederea executării mandatului, la o dată ce va fi stabilită de comun acord, cu partenerii germani”, a transmis, miercuri, Poliţia Română.

În 28 noiembrie 2023, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale şi a schimbului de date şi informaţii dintre Poliţia Română şi autorităţile din Germania, Ungaria, Austria şi Italia, bărbatul de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internaţional, a fost localizat, depistat şi reţinut, de către poliţiştii bavarezi şi BKA, în Augsburg.

El a fost depistat de partenerii externi, pe baza informaţiilor oferite de Poliţia Română. Judecătorii Tribunalului Regional din Munchen au decis, miercuri, că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi extrădat în România pentru executarea pedepsei. Fostul primar Cătălin Cherecheş va rămâne în arest, în Germania, până la transferul său în România, relatează Europa Liberă.

Instanţa regională superioară a dat curs unei solicitări a Parchetului General din München, care ceruse extrădarea pe baza unui un mandat european de arestare emis de Curtea de Apel din Cluj pe 24 noiembrie 2023, data la care Cherecheş a fost condamnat defintiv.

Judecătorii din Munchen nu au luat în considerare condiţiile de detenţie care îl aşteaptă pe Cătălin Cherecheş în România, acesta fiind unul dintre motivele invocate de avocaţii săi pentru evitarea extrădării.