„Urarea poporului român și Ortodoxiei românești, cu prilejul Anului Nou – 2024” a lui IPS Ioachim Băcăuanul creează discuții aprinse pe internet

You are currently viewing „Urarea poporului român și Ortodoxiei românești, cu prilejul Anului Nou – 2024” a lui IPS Ioachim Băcăuanul creează discuții aprinse pe internet

Postarea Urării vlădicăi Ioachim Băcăuanul, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, creează dezbateri aprinse pe internet. Postată pe site-ul Arhiepiscopiei, urarea a fost desființată de profesorul Radu Preda și de filologul Adrian Papahagi.  

„O nouă, năprasnică, lovitură”, a scris Radu Preda și a postat link-ul la Urarea amintită. „Sfat dezinteresat: există dicționar de rime și cursuri de scris numit creativ, care însă poate și recreativ. Nu sunt atât de scumpe. Ar fi o bună investiție pentru 2024, Vlădica!”, a completat el. 

Filologul și eseistul clujean Adrian Papahagi a criticat și el urarea: „Câte cretinisme! Și apoi ne mirăm că debitează cretinisme simetrice toți deconstructiviștii și demitologizanții, pentru care nu suntem de fapt nimic, sau tot ce suntem e un construct jenant și vinovat, o poveste, un mit dacopato-legionaro-securisto-nu-știu-ce. Oamenilor ăstora nu le ajunge Cuvântul viu al Scripturii și realitatea a ceea ce ne-am priceput totuși să facem ca neam, în ciuda faptului că ne lipsesc complet 1000 de ani de civilizație din istorie, sau mai exact că nu prea știm ce făceam în ei (probabil viețuiam precar în marginea civilizației).”

Citind Urarea vlădicăi Ioachim nu putem decât să fim invidioși pentru talentul pe care îl are acest rapsod adevărat al neamului!!!! Considerăm că și-a greșit cariera: în loc de ierarh al BOR trebuia să se profileze pe versificație populară puerilă. De aceea, putem să recomandăm autorului să se ocupe de predicarea Cuvântului viu al Evangheliei, lăsând în seama altora alcătuirea unor astfel de urări!