În ciuda criticilor tot mai mari, prim-ministrul Greciei apără situația statului de drept din țară

You are currently viewing În ciuda criticilor tot mai mari, prim-ministrul Greciei apără situația statului de drept din țară

În ciuda criticilor tot mai mari din partea grupurilor pentru libertatea presei și pentru drepturile omului, prim-ministrul Greciei a insistat marți că statul de drept în țară este „mai puternic ca niciodată”, titrează Associated Press.

Kyriakos Mitsotakis a acuzat oponenții politici pentru criticile aduse guvernului său de centru-dreapta și a susținut că „țara a fost în centrul unei campanii de calomniere”.

El a primit-o pe Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, care vizitează capitalele Uniunii Europene înainte de alegerile pentru legislativul UE din iunie.

La începutul acestei luni, 17 organizații pentru drepturile omului și libertatea presei, inclusiv Human Rights Watch și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, au scris Comisiei Europene pentru a-și exprima îngrijorările cu privire la Grecia. Scrisoarea lor a citat mai multe relatări și acuzații conform cărora guvernul a vizat sau nu a reușit să protejeze jurnaliștii, activiștii și militanții pentru drepturile omului de atacuri care utilizează programe spion, procese coercitive și reglementări obstructive.

Plângeri similare au fost făcute într-o rezoluție aprobată de Parlamentul European pe 7 februarie.

Mitsotakis a susținut că oponenții interni ai guvernului său pătează reputația Greciei pentru a-l ataca. „Pare puțin ciudat că anumite forțe din țara noastră, care au folosit odată cele mai antieuropene sloganuri populiste se prezintă brusc drept apărători ai justiției și ai valorilor democratice”, a spus el.

El a citat adoptarea recentă de către Grecia a legislației privind căsătoriile între persoane de același sex și planurile de a introduce votul prin corespondență ca dovadă a îmbunătățirii situației țării.

Problemele statului de drept sunt tratate cu mai multă atenție în perspectiva alegerilor europarlamentare din iunie, în timp ce partidele politice consacrate luptă împotriva provocărilor rivalilor populiști.

Metsola a spus că turneul său a fost conceput pentru a spori încrederea publicului în instituțiile UE, precum și participarea alegătorilor. Ea a menționat că problemele statului de drept reprezintă o bază a încrederii publice. „Vrem să discutăm aceste probleme în mod onest și trebuie să fim atenți să nu politizăm …”, a spus ea.

Metsola a vorbit mai târziu în parlamentul grec și urma să organizeze o ședință a primăriei cu tinerii pentru a discuta despre alegerile din iunie.