Ucraina condamnă planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale pe teritoriul ocupat

You are currently viewing Ucraina condamnă planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale pe teritoriul ocupat

Ucraina a condamnat cu fermitate planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în primăvara viitoare pe teritoriul ocupat, declarându-le „nule și neavenite”.

Camera superioară a Rusiei a stabilit alegerile prezidențiale ale țării săptămâna aceasta pentru martie viitor, iar președintele Valentina Matviyenko a declarat că locuitorii din patru regiuni ucrainene ocupate vor putea vota pentru prima dată.

Rusia susține că a anexat regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din estul și sudul Ucrainei în timpul referendumurilor de anul trecut, respinse de Kiev și Occident drept o farsă.

De asemenea, a ocupat peninsula Crimeea din Marea Neagră în 2014.

Solicităm comunității internaționale să condamne cu hotărâre intenția Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în teritoriile ucrainene ocupate și să impună sancțiuni celor implicați în organizarea și conduita lor”, a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei într-un comunicat.

De asemenea, a avertizat celelalte state să nu trimită observatori la „pseudo-alegeri”, spunând că infractorii se vor „confrunta cu răspunderea penală”.

Orice alegeri din Rusia nu au nimic de-a face cu democrația. Ele servesc doar ca instrument de menținere a regimului rus la putere„, a spus ministerul.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri că va candida din nou la președinția Federației Ruse. Prin această mișcare Vladimir Putin va putea rămâne la conducerea statului rus cel puțin până în 2030.