Grecia și Turcia convin să repare legăturile diplomatice. Vizita președintelui Erdogan în Grecia deschide o pagină nouă în relațiile bilaterale

You are currently viewing Grecia și Turcia convin să repare legăturile diplomatice. Vizita președintelui Erdogan în Grecia deschide o pagină nouă în relațiile bilaterale

Grecia și Turcia au convenit joi să-și restabilească relațiile, stabilind o foaie de parcurs menită să inaugureze o nouă eră a legăturilor dintre cei doi aliați NATO, dar inamici istorici.

Într-o vizită de referință a președintelui turc Tayyip Erdogan în Grecia, cele două state au convenit să se concentreze pe creșterea relațiilor de bună vecinătate, pe menținerea de canale de comunicare deschise, pe căutarea măsurilor de consolidare a încrederii militare, pe sporirea volumul comerțului și pe rezolvarea problemelor din Marea Egee.

Nu există nicio problemă de nerezolvat între noi. Atâta timp cât ne concentrăm pe imaginea de ansamblu și nu ajungem să fim ca cei care trec marea și se îneacă în râu„, a spus Erdogan după o întâlnire cu premierul grec Kyriakos. Mitsotakis din Atena.

Vrem să transformăm Marea Egee într-o mare de pace. Prin pașii comuni pe care Turcia și Grecia îi va face, vrem să fim un exemplu pentru lume„, a adăugat el.

Relațiile reci dintre cei doi vecini s-au dezghețat semnificativ după ce Grecia a trimis rapid ajutoare în urma unui cutremur devastator din Turcia, din februarie.

După standardele greco-turce, summit-ul de joi a fost o sărbătoare remarcabilă a dialogului. La ultima vizită a lui Erdogan din 2017, ambele state au reușit să depășească nemulțumiri istorice vechi de peste un secol.

Întâlnirea lui Mitsotakis și Erdogan a durat mai mult decât era anticipat, iar la conferința de presă Mitsotakis s-a adresat lui Erdogan cu „Dragă Tayyip”. Erdogan a spus că se așteaptă să-l primească pe Mitsotakis la Ankara.

Grecia și Turcia își doresc să crească volumul comerțului bilateral de la 5 miliarde de dolari la 10 miliarde de dolari. Președintele Erdogan a spus că ambele țări ar putea beneficia de întâlniri la nivel înalt organizate anual.