Au trecut aproape trei luni de la izbucnirea celui mai sângeros război din Țara Sfântă din ultima jumătate de secol. Israelul se pregătește deja de momentul post-belic, deoarece continuă să bombardeze sistematic Fâșia Gaza și să trimită trupe la granița cu Liban. Enclava de coastă palestiniană a fost devastată, cu peste 22.000 de morți, dar miliția Hamas, care a declanșat conflictul ucigând 1.200 de oameni în Israel, nu a fost eradicată. Singurul lider Hamas eliminat a fost Saleh al-Arouri, ucis într-o operațiune cu drone la Beirut.
Confruntat cu un scenariu de război care va dura „atât cât este nevoie”, previzibil pentru „luni”, în ciuda faptului că unele trupe israeliene au început să se retragă din Fâșia Gaza, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a anunțat joi seară începutul celei de-a treia etape a războiul, care seamănă cu o strategie de ieșire. Odată ce obiectivele militare ale Israelului au fost atinse, oficialii israelieni prevăd o Gaza postbelică cu administrație palestiniană limitată, bazată pe „comitete locale” de management, dar sub controlul armatei israeliene, care își rezervă deplina „libertate operațională de acțiune” în interiorul enclavei.
Cabinetul de Securitate al Israelului s-a reunit joi seara pentru a studia documentul cu liniile directoare pentru viitorul postbelic al Gazei. Deși guvernul civil al teritoriului ar rămâne în mâinile palestinienilor, raportul ministrului nu face nicio referire la Autoritatea Palestiniană (AP), care guvernează o parte din Cisiordania sub ocupația militară israeliană și despre care prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus deja nu ar fi responsabil de Gaza după conflictul actual. „Locuitorii Gazei sunt palestinieni, prin urmare organismele palestiniene vor fi responsabile [de administrație], cu condiția ca nu vor exista acțiuni ostile sau amenințări împotriva statului Israel. (…) Hamas nu va guverna Gaza, [și] Israelul nu va guverna civilii din Gaza”, se arată în document.
Ministrul Gallant prevede, de asemenea, o Gaza fără „o prezență civilă israeliană” odată ce luptele se încheie. Acest plan amenință să provoace diviziuni în guvernul de coaliție de dreapta al lui Netanyahu, unde patru miniștri ultra-conservatori s-au pronunțat deja în favoarea întoarcerii coloniștilor israelieni în Gaza, de unde au fost evacuați în 2005. Ministrul Securității Naționale, radicalul Itamar Ben Gvir, a cerut luni ca unii coloniști să se întoarcă în Gaza după război și să „încurajeze” populația palestiniană să emigreze. Această viziune este împărtășită și de ministrul de finanțe, ultranaționalistul religios Bezalel Smotrich.
Întâlnirea de joi a fost întreruptă de Netanyahu pe fondul unor dispute interne, potrivit rapoartelor presei ebraice. Fără sprijinul deputaților lui Ben Gvir și Smotrich, prim-ministrul – cel mai conservator din istoria Israelului – ar rămâne cu o minoritate în Knesset (legislativul țării).
Deocamdată, Israelul s-a limitat la a anunța o strategie de luptă concentrată pe ținte specifice în nordul Fâșiei Gaza – un teritoriu devastat și aproape depopulat – și pe urmărirea comandanților politici și militari ai Hamas în sudul enclavei. Armata israeliană suspectează că aici se ascunde Hamas, împreună cu cei 136 de ostatici capturați în Israel în urmă cu aproape trei luni. Majoritatea celor peste 2 milioane de locuitori din Gaza s-au mutat în sudul Fâșiei. Aceștia se confruntă cu aglomerația, lipsa hranei, condițiile precare, dar și frigul. Potrivit prognozelor militare israeliene, miile de locuitori strămutați din Gaza nu se vor putea întoarce la casele lor din nord până când ostaticii vor fi eliberați.
Pe fondul presiunii internaționale tot mai mari de a reduce intensitatea atacurilor Israelului asupra Gaza, ministrul apărării a anunțat o nouă fază de luptă „în funcție de obiectivele atinse pe teren”, concentrată pe distrugerea tunelurilor și a centrelor de comandă ale Brigăzilor Izz ad-Din al-Qassam, aripa armată a Hamas.
Desfășurarea unor forte internaționale
Documentul celei de-a treia faze a conflictului, care trebuie încă aprobat de guvern, prevede desfășurarea unei forțe internaționale cu trupe din țările occidentale și arabe pentru reconstrucția enclavei, coordonată de Statele Unite. Gallant a anticipat că Egiptul va avea „un rol relevant” în viitorul Gaza, dar a refuzat să ofere detalii despre planurile în curs de negociere cu autoritățile de la Cairo, care includ o graniță consolidată în sudul Fâșiei. Israelul și-ar rezerva și dreptul de a inspecta intrarea mărfurilor în vamă.
Israelul continuă să spere că Hamas nu va conduce Gaza după război, unde a preluat puterea cu forța în 2007, după ce a învins la urne partidul Fatah al președintelui Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas. Chiar dacă mișcarea de rezistență islamică pierde controlul asupra teritoriului, funcționarii publici și angajații publici afiliați Hamas sunt așteptați să rămână în posturile lor pentru a asigura furnizarea de servicii esențiale.
Anunțul privind viziunea postbelică a Israelului pentru Gaza vine în ajunul turneului în Orientul Mijlociu al secretarului de stat american Antony Blinken, al cincilea din 7 octombrie. El este programat să viziteze luni Israelul pentru a vedea planurile post-conflict.
Cu toate acestea, „războiul nu și-a atins până astăzi niciunul dintre obiectivele sale. Au fost realizări operaționale pe teren, dar nu există o strategie de ieșire”, a avertizat vineri analistul israelian Nahum Barnea în paginile cotidianului Yedioth Ahronoth. „Armata se așteaptă să aplice aceleași reguli ale jocului ca și în nordul Cisiordaniei, unde intră în orașe și sate după bunul plac și are o cooperare parțială din partea administrației civile palestiniene”, argumentează acest cronicar. „Și odată cu prăbușirea administrației Hamas, aceasta va deveni o gaură neagră, la fel ca și fotografiile aeriene ale Fâșiei”.