Aderarea României la spațiul Schengen, chiar și în forma aeriană și maritimă, reprezintă pentru majoritatea cetățenilor țării o mare realizare. Politicieni de toate culorile au prezentat acest lucru în stilul personal, sub aureola partidului de care aparțin. Cei din arcul guvernamental – PSD și PNL – au prezentat acest lucru ca o mare realizare a acestei guvernări, iar cei din opoziție au arătat carențele intrării parțiale în spațiul Schengen.
Așa cum ne-am obișnuit, în politica românească senatoarea Diana Șoșoacă face notă discordantă. Fiind o prezență constantă la evenimentele organizate de Ambasada Rusiei la București, Diana Șoșoacă nu este de acord cu intrarea României în Schengen. În opinia sa, aderarea la Schengen ar aduce României „trafic de droguri, trafic de copii pentru prostituție, trafic de prostituție, crimă organizată“.
Apropierea de Rusia și de regimul președintelui Vladimir Putin o inspiră pe senatoare să spună: „Orbilor şi surzilor! N-aţi înţeles că ne-am cedat suveranitatea pentru Schengen şi noi nu intrăm în Schengen? Surzilor! Ce nevoie am eu de Schengen? Mulţi habar nu aveţi ce înseamnă Schengen, vă spun eu. Partea bună, nu mai stai la cozi între România – Bulgaria, Bulgaria – Grecia, România – Ungaria. Nu mai stai la cozi la vamă. Transportatorii nu mai stau 8 ore, 12 ore la coadă şi trec ca-n brânză. Atât! Partea rea? Trafic de droguri, trafic de copii pentru prostituţie, trafic de prostituţie, crimă organizată. Mai vreţi, mă, Schengen?”, într-un live pe Facebook, preluat de Ecopolitic.ro.
În luna noiembrie a anului trecut, Diana Șoșoacă spunea la BZI Live că între București și Viena există o înțelegere pentru a nu putea adera la spațiul Schengen: „Despre Schengen, ce-am aflat, staţi jos. Este o înţelegere şi există între Guvernul României şi cel al Austriei, ca România să nu intre în Schengen. Este un aranjament mizerabil pentru că în fiecare zi în vămile din România trec 20 milioane de euro în sacoşe. Șpăgile luate de către vameşi şi acoliţi politici s-ar anula atunci când ar exista Schengen. Este o înţelegere în virtutea căreia Austria a luat tot ce a avut nevoie economic, petrolier şi etc. Ce vedeţi acum cu veto, NATO, face parte din aranjament ca să nu bată la ochi. Toţi sunteţi parte a acestui aranjament. Ieşiţi şi spuneţi public mizeriile făcute că împreună cu Austria care ne-a luat resursele nu vor să intrăm în Schengen. Nici eu nu vreau să intrăm în Schengen, dar nu pentru asta. Dar vedeţi pentru ce au negociat ei ca să nu intrăm în Schengen”.
De altfel, în spațiul public românesc circulă o mulțime de știri false (fake news). Un lucru este clar: senatoarea nu agreează apropierea de Occidentul decadent (parcă am fi transpuși în plină ideologie comunistă), ci de Federația Rusă.
Președintele Vladimir Putin este considerat a fi inițiatorul unei alternative la Uniunea Europeană – Uniunea Economică Euroasiatică. Tratatul pentru constituirea UEE-ului a fost semnat la 29 mai 2014 de către liderii statelor Belarus, Kazahstan și Rusia și a fost pus în aplicare la 1 ianuarie 2015. Agreând regimul de la Kremlin, Diana Șoșoacă consideră probabil că alipirea la Uniunea Euroasiatică ar fi mai potrivită pentru România, decât intrarea în spațiul Schengen. Din fericire, vox populi, vox Dei – consensul general este cel ce conferă valoare de adevăr, de justețe a unei atitudini sau opinii.