Papa denunță violența împotriva femeilor. Italia este consternată de uciderea brutală a unei studente de 22 de ani

You are currently viewing Papa denunță violența împotriva femeilor. Italia este consternată de uciderea brutală a unei studente de 22 de ani

Papa Francisc a denunțat luni violența împotriva femeilor, în timp ce Italia încearcă să renunțe la o cultură înrădăcinată a șovinismului masculin, care a dus adesea la feminicid (uciderea femeilor), scrie agenția Reuters.

Francis a făcut numeroase apeluri pentru încetarea violenței împotriva femeilor în trecut. Acestea au fost primele cuvinte în discursul său de luni. Întreaga Italie este consternată de uciderea brutală a studentei de 22 de ani Giulia Cecchettin, din noiembrie anul trecut.

Uciderea a stârnit proteste în toată țara. Au fost făcute apeluri către autorități pentru implementarea în programele școlare a respectului pentru fete. „Fiecare societate trebuie să accepte darul care este femeia, fiecare femeie: să respecte, să apere și să stimeze femeile, știind că oricine face rău unei singure femei îl profanează pe Dumnezeu, care s-a născut dintr-o femeie”, a spus el.

Parlamentarii italieni au susținut în unanimitate o serie de măsuri pentru a înlătura violenței împotriva femeilor, după ce asasinatul a redeschis o dezbatere națională pe această temă.

Fostul ei iubit a mărturisit omorul, a declarat avocatul său reporterilor. Potrivit Ministerului de Interne al Italiei, peste 100 de femei au fost ucise în 2023, aproximativ jumătate dintre ele de partenerul sau fostul lor partener. Femicidul a devenit un cuvânt obișnuit în titlurile ziarelor.

Indignarea uciderii acestei studente a coincis cu succesul de box office al filmului intitulat „C’è ancora domani”, care spune povestea unei femei bătute de soțul ei. Situat la Roma, imediat după cel de-al doilea război mondial, când femeile au câștigat dreptul de vot, filmul este acum folosit ca instrument de predare în școlile din toată țara.

Papa a comentat aceste lucruri într-o omilie la Liturghia din Bazilica Sf. Petru, în ziua în care Biserica Romano-Catolică marchează Solemnitatea Preasfintei Maria, Maica Domnului, care este și Ziua Mondială a Păcii în Biserică.

Papa Francis a spus că femeile au un rol crucial în a fi modele pentru pace. „Lumea, de asemenea, trebuie să se uite la mame și la femei pentru a găsi pacea, pentru a ieși din spirala violenței și a urii și pentru a vedea din nou lucrurile cu ochi și inimi cu adevărat omenești”, a spus el.