Președintele Zelenski aflat la Washington a făcut apel la Congresul SUA să continue sprijinul pentru Ucraina

You are currently viewing Președintele Zelenski aflat la Washington a făcut apel la Congresul SUA să continue sprijinul pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni în fața audienței militare americane că speră să poată conta în continuare pe Statele Unite și a cerut Congresului să îi sprijine. Zelensky a început o vizită la Washington pentru a consolida asistența de securitate.

Nu ne vom da bătuți. Știm ce să facem și poți conta pe Ucraina. Și sperăm la fel de mult să putem conta pe voi„, a spus Zelenski adresându-se Universității Naționale de Apărare.

Administrația președintelui american Joe Biden a avertizat Congresul că eșecul reînnoirii asistenței militare pentru Ucraina ar putea înclina războiul de aproape doi ani în favoarea Rusiei, devenind o amenințare pentru Occident.

Zelenski, într-o referire la disputele din Congres cu privire la alocarea ajutorului, a spus că este „esențial ca politica… să nu trădeze soldații”.

Permiteți-mi să fiu sincer cu voi, prieteni. Dacă cineva beneficiază de probleme nerezolvate de pe Capital Hill, acela este Putin și clica lui bolnavă„, a adăugat Zelenski.

Zelenski a fost invitat la Casa Albă, precum și la întâlniri cu membrii Congresului. Mulți parlamentari republicani au pus sub semnul întrebării continuarea ajutorului acordat Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia Ucrainei la începutul anului trecut, declanșând un război care a ucis sau rănit sute de mii de oameni și a condus la cea mai mare confruntare dintre Rusia și Occident din ultimele șase decenii.

Susținută de ajutoare militare ale SUA, precum și de informațiile americane, Ucraina a reușit să respingă încercarea inițială a Rusiei de a cuceri țara. Dar Kievul nu a reușit să spargă liniile defensive rusești într-o contraofensivă majoră anul acesta, iar Rusia se află acum în ofensivă în est.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat că Putin încă mai speră să obțină victoria în Ucraina, chiar dacă SUA a oferit asigurări de sprijin „neclintit”. „În ciuda crimelor sale și în ciuda izolării sale, Putin încă mai crede că poate supraviețui Ucrainei și că poate supraviețui Americii. Dar se înșeală„, a spus Austin în aplauze. El a adăugat, făcând referire la Congres: „Angajamentele Americii trebuie respectate”.

Congresul a aprobat peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022, dar nu a mai aprobat niciun fond de când republicanii au preluat Camera de la democrați în ianuarie.

Până la mijlocul lunii noiembrie, Departamentul de Apărare al SUA a folosit 97% din fonduri suplimentare de 62,3 miliarde de dolari, iar Departamentul de Stat a folosit toate fondurile de asistență militară de 4,7 miliarde de dolari pentru Ucraina care i-au fost alocate, a declarat săptămâna trecută directorul de buget al SUA, Shalanda Young.