Va candida Mircea Geoană la viitoarele alegeri prezidențiale? Cartea sa se prezintă drept o declarație politică

You are currently viewing Va candida Mircea Geoană la viitoarele alegeri prezidențiale? Cartea sa se prezintă drept o declarație politică

Acțiunile actualului secretar general adjunct NATO, Mircea Geoană, se încadrează în promovarea imaginii sale publice pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Vehiculat în presă drept candidat independent, Mircea Geoană pornește cu suficiente șanse pentru lupta cu reprezentanții marilor partide. Un sondaj de opinie efectuat de curând arăta că românii ar vota pentru un candidat independent la președinție.

Istoria post-decembristă a luptelor politice din România ni-l arată pe domnul Mircea Geoană în competiție directă cu Traian Băsescu. Acesta din urmă a câștigat mandatul prezidențial. Cu toate acestea, au fost mulți – inclusiv Mircea Geoană – care au pus la îndoială corectitudinea victoriei în alegeri.

După această perioadă mai puțin fastă din viața sa, începând cu anul 2019 și până în prezent, Mircea Geoană a ocupat funcția de secretar general adjunct al NATO. Această funcție este deosebit de importantă pentru alianța nord-atlantică, pentru Europa, dar și pentru România.

Până în acest moment PSD nu și-a desemnat un candidat la alegerile prezidențiale, așa cum a făcut-o AUR. Oricum, pentru PSD alegerile prezidențiale din ultimii 20 de ani au fost un eșec. De aceea, actualul președinte PSD, Marcel Ciolacu, nu s-a pronunțat asupra candidaturii sale la aceste alegeri.

Cartea intitulată Bătălia pentru viitorul României, ce va fi lansată (24 noiembrie 2023) la Târgul Gaudeamus din București, îl prezintă pe autor – Mircea Geoană – ca un potențial candidat  independent la alegerile prezidențiale. „România se află într-un moment mai periculos decât alte națiuni, în plin cerc vicios al neputințelor și al corupției de acasă față de diferențele de nivel economic și de calitate a serviciilor publice din Occident. Nici un lider politic și nici un factor de influență economică sau culturală nu au știut sau nu au putut să scoată România din acest cerc vicios”, afirmă Mircea Geoană în cartea sa. 

În cartea sa, Mircea Geoană vorbește pe larg despre un “Proiect Național”. “Știm cu toții ce ne dorim: să realizăm o renaștere națională care să conducă la un Salt Istoric de dezvoltare şi de prosperitate care  să ne permită să recuperăm în ritm accelerat timpul pierdut la periferia Europei.(…) Şi suntem conștienți că numai dacă ne vom pune în valoare întregul potențial național vom putea reuși să schimbăm păgubosul „… păcat că e locuită“ într-o „grădină a Maicii Domnului“ reală, nu doar jinduită. Calea pe care o vom alege depinde de noi. În ce mă privește, înțeleg foarte bine că nu este de ajuns să dai semnale de alarmă, dacă acestea rămân doar la nivel de retorică. De aceea, în capitolul final al cărții mele voi încerca să schițez direcțiile principale ale acelui Proiect Național ce le-ar putea reda românilor demnitatea de a sta la masa codecidenţilor, iar nu în debaraua celor bucuroși să-şi primească deciziile în plic”, scrie Mircea Geoană.

Sondajul INSCOP îl arată pe Mircea Geoană ca fiind candidat favorit la viitoarele alegeri. După el ar urma Marcel Ciolacu (PSD-PNL), posibil candidat PSD-PNL, George Simion, Elena Lasconi și Diana Şoşoacă. În orice caz, așteptăm cu interes limpezirea scenei politice și desemnarea candidaților pentru viitoarele alegeri!