Țară defectă, căutăm „meseriași” să o repare! Coaliția PSD-PNL dorește să amâne adoptarea legii salarizării unitare pentru anul 2025

You are currently viewing Țară defectă, căutăm „meseriași” să o repare! Coaliția PSD-PNL dorește să amâne adoptarea legii salarizării unitare pentru anul 2025

Adoptarea unei legi unitare a salarizării în România a fost invocată în fel și chip de decidenții politici și de sindicate. Fiecare dintre părți și-a susținut cauza, viitoarea lege trebuind să rezolve multe dintre problemele salarizării unitare.

Odată cu greva profesorilor, dar și cu greva altor categorii socio-profesionale, guvernanții au promis adoptarea și aplicarea acestei legi începând cu 1 ianuarie 2024. Ziarul Libertatea a publicat faptul că la nivelul coaliției de guvernare se discută despre amânarea acestui termen pentru anul 2025. Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), a declarat pentru ziarul Libertatea următoarele: “Nu mă mai surprinde nimic la acest guvern de coaliție! După ce au adoptat șmecherește o nouă lege a pensiilor (evident cu un puternic impact electoral), care, în opinia noastră, nu se va putea aplica decât pe o perioadă scurtă de timp (impact financiar uriaș, nesustenabil, la care se adaugă niște principii care vulnerabilizează generații de lucrători) este evident că nu mai există spațiu financiar bugetar pentru aplicarea unei noi legi de salarizare în sectorul bugetar! Așa că, se pare că au convenit cu Comisia să aprobe noua lege de salarizare, astfel încât să bifeze jalonul și să se poată raporta ca obiectiv realizat la următoarea cerere de plată de pe PNRR, dar termenul de intrare în vigoare a prevederilor legii să fie 1 ianuarie 2025”.

Liderul sindical Bogdan Hossu a declarat că “de o lună, doamna ministru a Muncii, Simona Bucura – Oprescu, a anunțat că deadline-ul pentru legea salarizării este începutul lunii martie a anului viitor. Legea nu permite acordarea majorărilor salariale cu șase luni înainte de alegeri. Asta înseamnă că, în cel mai optimist scenariu, noua lege a salarizării se va aplica la 1 ianuarie 2025. Pot fi acordate majorări salariale la 1 ianuarie 2024 doar prin ordonanțe de urgență, pentru unele categorii, cum ar fi, de exemplu, angajații din sistemul de învățământ preuniversitar, pentru că așa s-a convenit după greva din vară. Guvernul ar putea să vină cu o ordonanță și să excepteze, cum a făcut în cazul Codului fiscal, aplicarea noii legi a salarizării de la prevederile legii care nu permite acordarea de majorări salariale cu șase luni înainte de alegeri. Dar, acest lucru va da naștere unui scandal politic foarte mare, opoziția va acuza guvernanții că folosesc legea pentru a acorda pomeni electorale”.

În acest context, majorările salariale promise de guvern pentru anul viitor pot fi făcute numai prin emiterea unor ordonanțe de urgență. De aceea, anul 2024 nu va fi scutit de greve sau tulburări sociale. Oricum, nu este prima dată când Guvernul promite ceva, dar nu se ține de cuvânt. Se aplică înțelepciunea celebrului proverb românesc: Înțeleptul promite, iar prostul trage nădejde!