Un oraș de graniță rusesc anulează evenimentele legate de sărbătoarea Bobotezei Ortodoxe din cauza amenințării atacurilor ucrainene

You are currently viewing Un oraș de graniță rusesc anulează evenimentele legate de sărbătoarea Bobotezei Ortodoxe din cauza amenințării atacurilor ucrainene

Un oraș rusesc de lângă granița cu Ucraina și-a anulat vineri festivitățile tradiționale de Bobotează ortodoxă din cauza amenințării cu atacuri, în timp ce forțele de la Kiev urmăresc o nouă strategie, informează Associated Press.

Orașul Belgorod a renunțat la evenimentele Bobotezei. Cu acest prilej credincioșii se scufundă în iazuri și bazine prin găuri în gheață, a informat agenția de știri de stat Tass, citând reprezentantul regional. Sărbătorile anuale sunt larg răspândite în Rusia.

Atacurile transfrontaliere au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele săptămâni în Belgorod, cel mai mare oraș rusesc de lângă graniță, cu aproximativ 340.000 de oameni. Orașul se află la aproximativ 100 de kilometri nord de Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Pe 30 decembrie, bombardamentele din centrul orașului Belgorod au ucis 21 de persoane și au rănit 110, au declarat oficialii regionali, în ceea ce a fost unul dintre cele mai mari atacuri pe teritoriul Rusiei de la începutul invaziei Ucrainei.

Satele de graniță au fost vizate sporadic în timpul războiului de focul de artilerie ucraineană, rachete, obuze de mortar și drone lansate din pădurile dese, unde sunt greu de detectat. Dar până joi niciun eveniment public major nu a fost anulat.

Între timp, ministrul de externe Serghei Lavrov a respins o propunere a SUA de a relua dialogul privind controlul armelor nucleare, declarând că este imposibil în timp ce Washingtonul oferă sprijin militar Ucrainei.

Vorbind la o conferință de presă anuală, Lavrov a acuzat Occidentul că alimentează riscurile de securitate globală, încurajând Ucraina să intensifice loviturile pe teritoriul rus și a avertizat că Moscova își va atinge obiectivele în conflict, în ciuda asistenței occidentale pentru Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a angajat să atingă mai multe ținte în regiunile de graniță cu Rusia în acest an. Scopul este de a perturba viața și de a neliniști rușii, mai ales înaintea alegerilor din 17 martie din Rusia, când președintele Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat.

Zece rachete trase din Ucraina au fost doborâte, o femeie a fost rănită în urma căderii epavei, a declarat joi guvernatorul regional Belgorod Vyacheslav Gladkov. Loviturile transfrontaliere cu rachete, drone și artilerie cu rază lungă de acțiune au fost o caracteristică a războiului.

Forțele ruse au atacat în mod repetat zone civile din Ucraina. Joi, o clădire cu mai multe etaje a fost lovită în Kupiansk, în regiunea de est Harkiv, omorând o femeie de 57 de ani și rănind doi bărbați, potrivit guvernatorului regional Oleh Syniehubov.

În apropiere de Kupiansk, trupele ruse au bombardat și satul Maly Burluk, ucigând o femeie în vârstă, a anunțat biroul prezidențial al Ucrainei. Un băiat de 10 ani și o fată de 13 ani au fost răniți, se arată în comunicat.

În orașul Kherson, bombardamentele au ucis un șofer și un trecător de pe stradă. Șapte persoane au fost rănite în regiune, inclusiv o femeie în vârstă de 81 de ani, potrivit biroului prezidențial. Nu au putut fi verificate afirmațiile făcute de fiecare dintre combatanți.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au interceptat 22 din cele 33 de drone Shahed lansate de Rusia peste noapte. Forțele Kremlinului au tras și două rachete S-300 în regiunea Harkov pentru a doua noapte consecutiv, au spus oficialii.

Ucraina și-a îndemnat aliații occidentali să-și intensifice aprovizionarea cu arme și muniții, astfel încât să poată menține presiunea pe câmpul de luptă asupra Moscovei.

Franța a anunțat joi mai multe livrări planificate ale sistemului său de artilerie Caesar către Ucraina și a declarat că accelerează producția de arme, încercând să evite epuizarea propriilor stocuri militare. „Logica donării de materiale luate din stocurile armatelor se apropie de final”, a declarat ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, pentru Le Parisien. „De acum înainte, soluția este conectarea directă a industriilor franceze de apărare cu armata ucraineană”.

Franța a lansat, de asemenea, o acțiune pentru finanțarea livrării a 78 de obuziere autopropulsate Caesar de 155 mm către Ucraina în acest an. Ucraina a plătit deja pentru șase arme, iar Franța va oferi 50 de milioane de euro pentru a livra încă 12, a spus Lecornu separat într-un discurs. De asemenea, Franța solicită 280 de milioane de euro de la alți aliați ai Ucrainei pentru a plăti celelalte 60 de obuziere, a spus el.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a spus că forțele ruse trag de cinci ori mai multe obuze de artilerie – de 10 ori mai multe în unele locuri – decât forțele Kievului de-a lungul liniei frontului. Astfel, artileria „este una dintre nevoile noastre cheie pentru a câștiga acest război”.

Între timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat o fabrică de lângă Moscova, care proiectează şi produce rachete de croazieră. Shoigu le-a spus managerilor de fabrică care au raportat creșterea razei de acțiune a unui tip de rachetă la 250 de kilometri că ar trebui să fie mărită și mai mult.

Boris Obnosov, șeful corporației de stat care supraveghează producția de rachete tactice, a declarat că o nouă variantă a armei are o rază de acțiune de 310 de kilometri. „Acum trebuie să ne asigurăm că avem suficiente astfel de rachete”, a spus Shoigu. „Le consumăm și obținem rezultate zilnic”.