„Călugărițele” care cultivă canabis în Mexic vor „să ia planta înapoi de la traficanți”

You are currently viewing „Călugărițele” care cultivă canabis în Mexic vor „să ia planta înapoi de la traficanți”

Sub fiecare lună plină de la marginea unui sat din centrul Mexicului, un grup de femei îmbrăcate ca niște călugărițe se învârte în jurul unui foc, se curăță cu salvie arsă și mulțumesc pentru lună, animale și plante. Apoi inspiră profund dintr-o țigară de marijuana.

În ciuda îmbrăcămintei lor, femeile nu sunt catolice și nici nu aparțin unei alte religii. Ele fac parte dintr-un grup internațional fondat în 2014 numit Sisters of the Valley. Ele s-au angajat să vorbească despre puterile vindecătoare ale canabisului, arată Reuters.

În Statele Unite, unde aproximativ 24 de state au legalizat marijuana recreațională, grupul a lansat o mică afacere de succes, vânzând online tincturi, uleiuri și unguente CBD și încasând peste 500.000 de dolari anul trecut.

Dar în Mexic, unde războiul împotriva drogurilor a devastat țara și creștinismul este prezent în societate, imaginea unei călugărițe care fumează marijuana este mai degrabă un act de rebeliune, spun femeile.

Surorile postează frecvent pe rețelele de socializare, în principal pe Instagram, unde pot fi văzute îngrijind culturile de canabis, ținând ateliere și participând la evenimente legate de canabis. Deși sunt prezente online, femeile – cinci în total – sunt precaute în a da detalii despre locația lor.

Deoarece canabisul se află la limita legalității în Mexic și o mare parte din producția sa este încă legată de organizații criminale, ele se tem că poliția sau gangsterii locali ar putea veni să le amenințe sau să le șantajeze.

Asociația se află într-un context total diferit aici, în Mexic – din cauza considerentelor religioase, dar și a prezenței carteluri”, a spus una dintre călugărițe, care folosește porecla „Sora Bernardet” online. Fiind medic homeopat, ea prescrie marijuana pacienților săi cu cancer, dureri articulare și insomnie. „Vrem să luăm planta înapoi de la traficanți”, a spus ea.

Surorile se modelează după o mișcare religioasă laică, beguinele, care datează din Evul Mediu. Grupul, alcătuit din femei singure, s-a dedicat spiritualității, educației și carității, dar nu și-a luat jurămintele formale.

Sub îndrumarea lui Alehli Paz, un chimist și cercetător al marijuanei care lucrează cu grupul, surorile din Mexic au o recoltă modestă. Ele cultivă marijuana în ghiveci, în găleți vechi de vopsea și le așază pe rânduri pe un acoperiș. Odată crescute, surorile mută plantele în grădini private închise, pe care le-au identificat cu ajutorul femeilor în vârstă din comunitate.

Participarea lor este limitată la weekend-uri. Ele petrec destul timp pentru a  produce unguente cu canabinoizi, cântărind și depozitând diferite tulpini, etichetate și datate, în borcane vechi de cafea de sticlă. De asemenea, vizitează pe cei din Mexico City, care fac eforturi pentru legalizarea cultivării canabisului.

Lăsând la o parte potențialul afacerii, ele susțin că lupta împotriva drogurilor în America Latină a fost un eșec, ducând la violență pe scară largă și la încarcerări în masă.

Fondatoarea acestei asociații din Mexic se numește „Sora Camilla” și a refuzat să-și dea numele. Ea provine dintr-o familie evanghelică și a plecat de acasă la 16 ani din cauza impunerilor religioase ale mamei sale. Când a început Sisters of the Valley Mexico, relația cu mama sa a devenit și mai tensionată. „I-a fost greu să accepte”, a spus ea. „A avut anumite idei, puternic modelate de religie.” Dar astăzi, după discuții îndelungate despre fabrică și despre mișcarea de legalizare, mama ei este esențială pentru operațiunile grupului, ajutând la întreținerea fermei și oferind alt sprijin logistic.