În timp ce ONU se pregătește să voteze rezoluția de încetare a focului, foametea crește în Fâșia Gaza

You are currently viewing În timp ce ONU se pregătește să voteze rezoluția de încetare a focului, foametea crește în Fâșia Gaza

Lipsa de hrană în rândul palestinienilor din Fâșia Gaza sunt din ce în ce mai mari, au declarat organizațiile internaționale de ajutor. Adunarea Generală a Națiunilor Unite se pregătește să voteze o încetare a focului pentru a permite acordarea de sprijin umanitar locuitorilor de aici. Au trecut deja două luni de la debutul conflictului dintre Israel și Hamas.

Alte sute de civili au murit în atacul Israelului asupra Gaza, de când SUA au respins vineri o rezoluție a Consiliului de Securitate prin care se cere încetarea focului.

Majoritatea celor 2,3 milioane de oameni din Gaza au fost alungați din casele lor, iar rezidenții spun că este imposibil să găsești refugiu sau hrană în enclava de coastă dens populată. Programul Alimentar Mondial al ONU a declarat că jumătate din populație moare de foame.

Foametea urmărește pe toată lumea”, a declarat UNRWA, organismul ONU responsabil pentru refugiații palestinieni, pe X.

Palestinienii din Gaza au spus că oamenii sunt forțați să fugă în mod repetat, ajungând să moară de foame și frig, dar și în bombardamente.

Israelul spune că instrucțiunile sale de a muta civilii au rolul de a-i proteja pe aceștia, în timp ce încearcă să elimine militanții Hamas care au ucis 1.200 de oameni și au luat 240 de ostatici în atacul transfrontalier din 7 octombrie asupra Israelului. Aproximativ 100 de ostatici au fost eliberați de atunci.

În timpul represaliilor Israelului au murit 18.205 de persoane și au fost răniți aproape 50.000, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Este posibil ca Adunarea Generală, formată din 193 de membri, să adopte astăzi un proiect de rezoluție. Menționăm că săptămâna trecută o rezoluție ONU a fost blocată de Statele Unite în Consiliul de Securitate prin invocarea dreptului de veto.

Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate politică și reflectă opinia generală. Unii diplomați și observatori prevăd că votul va obține un sprijin mai mare decât apelul adunării din octombrie pentru „un armistițiu umanitar imediat, durabil și susținut”.