Politicienii – privilegiații vremii. Cazul senatorului Liviu Voiculescu

You are currently viewing Politicienii – privilegiații vremii. Cazul senatorului Liviu Voiculescu

Venirea la putere a PNL a schimbat beneficiarii relațiilor cu statul. Vorba aceea: „Ciocu’ mic la ei, nu la noi, că acu’ suntem noi la putere!” (Anca Constantinescu PNL-PD). Beneficiile guvernării (ciolanul) au început să curgă. Ca atare, fiecare a căutat să-și tragă spuza pe turta sa cât mai mult.

Astăzi ne-am propus să analizăm cazul senatorului PNL Liviu Voiculescu, denumit și „senatorul păcănelelor”. Este denumit așa întrucât soția sa a încasat în 2021 dividende de 1,3 milioane de lei de la firma Markus Games, care deține jocuri de noroc.

De curând a apărut în presă informația că soția senatorului și-a  achiziționat în Brașov prin ANL un apartament de 233 metri pătrați. Pentru acest apartament a plătit 101.000 euro (inclusiv TVA). Pentru a se încadra în acest program și a putea cumpăra apartamentul prin ANL, soția senatorului a declarat că nu deține nicio proprietate personală în România. Cu toate acestea familia Voiculescu deține o casă în Spania și un apartament în România. Președintele comisiei ANL din 2021, care a validat atribuirea apartamentului familiei Voiculescu, este chiar finul de cununie al lui Liviu Voiculescu, Ionuț Gabriel Stanciu.

 Este important de amintit că Liviu Voiculescu, în calitate de parlamentar, primește locuință de serviciu (alături de alte beneficii) pe perioada mandatului. De asemenea, Liviu Voiculescu a reușit să scape definitiv dintr-un dosar instrumentat de DIICOT în 2013. Senatorul liberal, președinte la organizației PNL Olt, a fost achitat de Înalta Curte în 2022.

În acest caz, precum și în multe altele, se constată că înrudirile, cumetriile și prieteniile stabilite au drept urmare dobândirea de beneficii economice deosebit de importante. Interesele personale converg cu cele de grup, vorba aceea: să ne fie bine, ca să nu ne fie rău… Artizanii politici caută din plin să beneficieze de pârghiile puterii pentru a obține diverse foloase pentru ei și acoliții lor. Am putea spune sarcastic: Săracii, strâng și ei bani… pentru vremuri negre!

Trecerea puterii de la PSD la PNL, iar mai apoi realizarea coaliției PSD-PNL, în ciuda tuturor sloganurilor din campania electorală, în ciuda declarațiilor președintelui Johannis și a celorlalți lideri PNL, ne arată că în România politică a vremii noastre mare lucru nu s-a schimbat. Așa cum spune românul: altă Mărie, cu aceiași pălărie.

Ne-am bucura ca artizanii politici să se aplece mai mult asupra problemelor țării, pentru care sunt și numiți acolo, și mai puțin asupra intereselor personale. Ar fi de dorit ca aceste partide să își curețe ograda proprie din când în când, selectându-și mai riguros reprezentanții, căci lupul își schimbă părul, dar năravul ba.