Parlamentul Ungariei a ales un nou președinte după ce predecesorul a demisionat

You are currently viewing Parlamentul Ungariei a ales un nou președinte după ce predecesorul a demisionat

Parlamentul Ungariei a ales luni un nou președinte după ce fostul șef de stat și-a dat demisia într-un scandal din cauza grațierii acordate unui complice într-un caz de abuz sexual asupra unor copii, titrează Associated Press.

Parlamentarii au aprobat, printr-un vot secret, numirea la președinție a lui Tamás Sulyok, în vârstă de 67 de ani, un avocat care a fost anterior șef al Curții Constituționale a Ungariei.

Mai multe partide de opoziție nu au participat la vot și au cerut alegeri prezidențiale directe în loc de numiri prin vot în parlament. Ei au susținut că noul președinte va fi un „soldat de partid” al premierului ungar Viktor Orbán. Sulyok a primit 134 de voturi în favoarea președinției sale, în timp ce cinci parlamentari au votat împotrivă.

Într-un discurs care a urmat numirii sale, Sulyok s-a prezentat drept un adept al literei legii care ar încerca să se abțină de la a se implica în viața politică a Ungariei.

Rolul președintelui în Ungaria este în mare măsură ceremonial, deși are puterea de a retrimite proiectele de lege parlamentarilor sau Curții Constituționale pentru revizuire.

În discursul său, Sulyok a făcut referire la procedurile în curs de desfășurare împotriva Ungariei, în care Uniunea Europeană a înghețat miliarde de euro din cauza problemelor de stat de drept și a democrației. „Putem vedea cum se pierde conceptul corect definit de statul de drept, transformat dintr-un ideal într-un idol în Europa de astăzi, ca parte a unei abordări politice pur utilitariste”, a spus el.

El a vorbit, de asemenea, despre convingerea sa că statele membre ale Uniunii Europene își păstrează suveranitatea națională legală în ciuda apartenenței lor la bloc.

Se așteaptă ca Sulyok să-și asume oficial rolul pe 5 martie.

Alegerea unui nou șef de stat a avut loc după ce președintele conservator al Ungariei și-a dat demisia pe 10 februarie, pe fondul protestelor publice din cauza grațierii pe care a acordat-o unui bărbat condamnat pentru că a ajutat la acoperirea abuzurilor sexuale asupra copiilor dintr-un orfelinat administrat de stat. Această decizie a declanșat un scandal politic fără precedent pentru guvernul lui Orbán.

Înainte de votul de luni, parlamentarul de opoziție Bence Tordai a cerut membrilor parlamentului să se ridice pentru a păstra un moment de reculegere pentru recenta moarte a activistului rus de opoziție Alexei Navalny într-o închisoare din Siberia.

În timp ce majoritatea membrilor opoziției s-au ridicat din locurile lor, membrii partidului Fidesz al lui Orbán, care are relații strânse cu Rusia, au rămas pe scaun.

În observațiile ulterioare din parlament, Orbán l-a criticat pe Navalny pentru comentariile pe care le-a făcut în timpul invaziei Georgiei de către Rusia în 2008. „Mulțumesc grupului partidului de guvernământ pentru că au fost rezervați în cazul Navalny. Șoviniștii nu merită respect în parlamentul ungar”, a spus Orbán. „Dar oricum, să se odihnească în pace.”