În Regatul Țărilor de Jos, după victoria în alegeri a Partidului de extremă dreaptă PVV, nu se întrevede niciun acord pentru formarea unei noi coaliții de guvernământ

You are currently viewing În Regatul Țărilor de Jos, după victoria în alegeri a Partidului de extremă dreaptă PVV, nu se întrevede niciun acord pentru formarea unei noi coaliții de guvernământ

Regatul Țărilor de Jos este departe de realizarea unui nou guvern de coaliție. Partidele nu au căzut încă de acord asupra statului de drept cu liderul de extremă dreapta Geert Wilders, relatează agenția de presă Reuters.

Partidul Naționalist al Libertății (PVV) al lui Geert Wilders a fost câștigătorul clar al alegerilor din 22 noiembrie. Obținând aproximativ un sfert din votul total, Partidul Naționalist al Libertății trebuie să găsească parteneri pentru a construi o coaliție de guvernare viabilă.

Cei doi potențiali parteneri sunt Partidul Conservator VVD al primului ministru în exercițiu Mark Rutte și cel de centru NSC. Aceste partide au serioase îndoieli cu privire la colaborarea cu Wilders.

În programul său politic Wilders a prevăzut abolirea moscheilor și a Coranului în Țările de Jos. Acest lucru ar fi împotriva dreptului la libertatea religioasă, așa cum este stipulat în Constituția olandeză. El s-a declarat și pentru interzicerea școlilor musulmane, lucru care ar fi împotriva libertății constituționale de educație.

Un alt aspect controversat îl reprezintă convocarea unui referendum pentru părăsirea Uniunii Europene. Deși apartenența la UE nu este ancorată în constituție, este totuși o linie roșie pentru celelalte partide, care nu doresc să părăsească UE.

Geert Wilders a spus în repetate rânduri că este dispus să renunțe la aceste lucruri pentru a forma un guvern, dar partidele vor garanții puternice că nu va lua măsuri care sunt considerate neconstituționale.

Pentru a construi încrederea reciprocă, PVV, VVD și NSC, precum și partidul de protest al fermierilor mai mici BBB, care are o prezență mare în Senatul țării, vor încerca mai întâi să găsească un punct comun, a declarat Ronald Plasterk într-un raport.

Părțile vor trebui „să investigheze dacă sunt de acord asupra unei linii de bază pentru a asigura aderarea la constituție, drepturile fundamentale și statul de drept democratic”.

Plasterk a spus că aceste discuții ar trebui să aibă loc între decembrie 2023 și ianuarie 2024, iar un nou raport va fi programat pentru februarie.

Formarea guvernului în Țările de Jos durează în mod tradițional luni de zile. Discuțiile după alegerile anterioare olandeze din martie 2021 au durat 299 de zile.

În cele din urmă, un nou guvern ar putea veni sub forma unei coaliții majoritare a celor patru partide sau a unei combinații minoritare de două sau trei dintre ele.

Dacă nu se ajunge la un acord, ar putea fi luate în considerare coalițiile care implică combinația Laburist/Stânga Verde care a terminat pe locul al doilea la vot, în timp ce posibilitatea unor noi alegeri este luată în considerare ca ultimă soluție.