Rusia și Iranul urgentează negocierile pentru un „nou acord interstatal major”. Acordul este aplicabil „inclusiv în domeniul cooperării tehnico-militare”

You are currently viewing Rusia și Iranul urgentează negocierile pentru un „nou acord interstatal major”. Acordul este aplicabil „inclusiv în domeniul cooperării tehnico-militare”

Rusia și Iranul vor urgenta negocierile la un „nou acord interstatal major”, a declarat marți ministerul rus de externe. Nu a fost detaliat domeniul de aplicare al acordului, dar acesta vine pe fondul legăturilor politice, comerciale și militare tot mai mari dintre Moscova și Teheran. Statele Unite privesc cu îngrijorare un asemenea acord.

Într-o declarație, Rusia a susținut că miniștrii de externe ai celor două țări au convenit luni, într-un apel telefonic, să accelereze negocierile la acord, care se afla la „un stadiu înalt de pregătire”, informează agenția Reuters.

Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a avut cinci ore de discuții la Kremlin cu președintele iranian Ebrahim Raisi.

Asemenea Coreei de Nord, al cărei lider Kim Jong Un s-a întâlnit cu Putin în Extremul Est al Rusiei în septembrie, Iranul este un inamic declarat al Statelor Unite și poate furniza Moscovei echipamente militare pentru războiul său din Ucraina. Rusia a folosit pe scară largă dronele iraniene în Ucraina.

Kremlinul a declarat luna trecută că Rusia și Iranul își dezvoltă relațiile, „inclusiv în domeniul cooperării tehnico-militare”, dar a refuzat să comenteze o informație a Casei Albe conform căreia Iranul ar putea lua în considerare să furnizeze Rusiei rachete balistice.

De asemenea, Iranul este principalul susținător al inamicului Israelului, Hamas. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat telefonic duminică cu Vladimir Putin și și-a exprimat „dezaprobarea fermă” față de cooperarea „periculoasă” a Rusiei cu Iranul.

Autoritățile iraniene au spus că cooperarea militară cu Rusia se extinde pe zi ce trece. Iranul a declarat luna trecută că a finalizat aranjamentele pentru ca Rusia să îi furnizeze avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament pentru piloți Yak-130.