Cu ocazia Crăciunului pe rit vechi, Putin promite că va sprijini soldații care „apără” Rusia

You are currently viewing Cu ocazia Crăciunului pe rit vechi, Putin promite că va sprijini soldații care „apără” Rusia

Președintele Vladimir Putin a promis, în ajunul Crăciunului ortodox, că îi va sprijini pe soldații care „cu armele în mână” apără interesele Rusiei. A ordonat guvernului său un sprijin mai mare pentru cei care luptă și a chemat poporului să fie milostiv și drept. „Mulți dintre oamenii noștri, băieții noștri curajoși, eroici, războinici ruși, chiar și acum, în această sărbătoare, apără interesele țării noastre cu armele în mână”, a spus Putin la întâlnirea cu familiile soldaților ruși care au murit în Ucraina, informează Reuters.

Rusia a început invazia Ucrainei în februarie 2022, în ceea ce Kievul și aliații săi occidentali au declarat ca fiind o acaparare imperialistă neprovocată. După aproape doi ani, războiul, care a ucis mii de oameni și a strămutat milioane, s-a transformat într-o luptă în care sunt atacate teritoriile ambelor combatante, deoarece ambele părți s-au străduit să obțină câștiguri semnificative de-a lungul liniei frontului.

Imaginile televiziunii de stat au arătat cum liderul rus a participat alături de  un grup mic de familii de soldați uciși, la Sfânta Liturghie de la miezul nopții săvârșită la o capelă din reședința sa din Novo-Ogaryovo, în afara Moscovei.

Anul acesta Vladimir Putin nu a făcut apel la încetarea focului în Ucraina în timpul Crăciunului, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Mulți creștini ortodocși sărbătoresc Crăciunul în perioada 6-7 ianuarie.

Ucraina a declarat sâmbătă că o rachetă rusă a ucis 11 persoane și a rănit alte 10 în jurul orașului Pokrovsk din estul ucrainean, în timp ce un oficial din Rusia a acuzat Kievul că bombardează părți din Donețk aflate acum sub controlul Moscovei.

Putin, care participă la alegeri în martie și-a ponderat discursul, concentrându-se pe valorile tradiționale și pe unitate, și a ordonat întregului său guvern să acorde un sprijin mai mare familiilor militarilor uciși. „Aș dori ca întâlnirea noastră să fie un semnal clar pentru toți colegii mei din întreaga Federație Rusă și la toate nivelurile – un semnal clar pentru a ne asigura că colegii mei sunt întotdeauna cu dvs., repet, la orice nivel de putere„, le-a spus familiilor.

Bunătate, milă și dreptate

Într-un discurs separat, publicat pe site-ul Kremlinului, Putin le-a cerut rușilor să urmeze valorile „de nezdruncinat” ale „bunătății, milei și dreptății”, iar Biserica Ortodoxă Rusă să contribuie la întărirea „instituției familiei” și a patriotismului.

Putin a folosit Biserica Ortodoxă ca un aliat puternic pentru a-și promova viziunea despre o „lume rusească” bazată pe valori tradiționale conservatoare, în contrast cu ceea ce el descrie ca un Occident decadent. Reflectând această tendință, Rusia a interzis anul trecut ceea ce a numit „mișcarea socială internațională LGBT”, pe motiv de „extremism”.

În catedrala Iisus Hristos Mântuitorul din Moscova, oamenii s-au putut ruga în fața celei mai faimoase picturi religioase din Rusia – icoana Treimii din secolul al XV-lea, de Andrei Rubliov – care a fost restaurată și expusă pentru slujba din Ajunul Crăciunului. Patriarhul Kirill, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, și-a plecat capul în fața picturii și a tămâiat-o în timp ce credincioșii își făceau cruce.

Această lucrare de artă a fost dusă la catedrală cu o seară înainte, la temperaturi de -20 Celsius și expusă într-o cutie de sticlă obișnuită, fără protecție specială pentru a-și regla temperatura și umiditatea.

Putin a transferat opera de artă de la Muzeul Tretiakov din Moscova și a predat-o Bisericii Ortodoxe anul trecut, în ciuda opoziției experților culturali care și-au exprimat temerile cu privire la conservarea acesteia.

Slujbele de Crăciun au avut loc, de asemenea, în zonele Ucrainei controlate de ruși – spre deosebire de restul Ucrainei, unde președintele Volodymyr Zelenski a semnat o lege în iulie anul trecut pentru a schimba data sărbătoririi Crăciunului la 25 decembrie, ca parte a unei acțiuni de „renunțare la moștenirea rusă”.

În orașul Belgorod din sudul Rusiei, unde 25 de persoane au fost ucise pe 30 decembrie în urma unui atac transfrontalier al Ucrainei, primarul Valentin Demidov a declarat că slujbele din Ajunul Crăciunului au fost anulate. Orașul, la doar 40 km de granița cu Ucraina, a fost supus unui nou atac sporadic cu rachete în ultima săptămână, umbrind sărbătorile de Anul Nou și Crăciun.