Cine este Marcel Ciolacu, premierul României și potențial candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD în 2024? Sincopele din studiile premierului Marcel Ciolacu: a început facultatea în 1991 și a fost licențiat în 2004; s-a înscris la „studii postuniversitare de specialitate” cu toate că nu era licențiat; a fost exmatriculat de la doctorat în 2019

You are currently viewing Cine este Marcel Ciolacu, premierul României și potențial candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD în 2024? Sincopele din studiile premierului Marcel Ciolacu: a început facultatea în 1991 și a fost licențiat în 2004;  s-a înscris la „studii postuniversitare de specialitate” cu toate că nu era licențiat; a fost exmatriculat de la doctorat în 2019

Dacă premierul se va hotărî să candideze, în campania electorală el va trebui să explice mai multe aspecte din trecutul său, inclusiv studiile sale. După ce a devenit președinte al PSD, presa i-a analizat CV-ul lui Marcel Ciolacu și a titrat că există anumite sincope.

Astfel, din CV-ul publicat de Camera Deputaților reiese că Marcel Ciolacu a urmat studiile liceale la Liceul de Filologie-Istorie „Mihai Eminescu” din Buzău în perioada 1982-1986.

După o pauză de 5 ani, premierul va începe studiile universitare în 1991 la Universitatea Ecologică din București, Facultatea de Drept. ”Domnul Ion Marcel Ciolacu a fost student la învățământ cu frecvență”, se arată într-un răspuns al UEB către G4Media.ro.

Așa cum titrează Europa liberă, Universitatea Ecologică, de la care a obținut diploma de studii superioare în 1995, a primit autorizație provizorie de funcționare abia în iulie 1995. Autorizația respectivă a intrat în vigoare în august 1995, după publicarea în Monitorul Oficial. Adică după ce Marcel Ciolacu deja absolvise.

Investigația G4Media îl arată pe premier ca fiind absolvent în 1995, dar licențiat în 2004. Universitatea a precizat faptul că Marcel Ciolacu „a susținut și promovat examenul de licență în 2004. Examenul a fost susținut în cadrul UEB”. Erau primii ani în care Universitatea Ecologică organiza sesiuni de licență după ce, cu un an înainte, fusese acreditată de Ministerul Educației și primise acest drept.

Nu se știe dacă absolventul Marcel Ciolacu a mai încercat să susțină examenul de licență în perioada 1995-2004. Întrucât această facultate privată era numai autorizată provizoriu, examenul de licență se dădea la universitate de stat acreditată. În acea perioadă absolvenții UEB susțineau licența la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Atât UEB, cât și Academia de Poliție nu au răspuns la solicitarea G4Media în legătură cu susținerea de către premier a examenului de licență în perioada 1995-2003.

De anul 2003 se leagă alt mister din studiile lui Ciolacu. G4Media arată că CV-ul său (modificat ulterior) indică faptul că, în acel an, el s-a înscris, tot la UEB, la „studii postuniversitare de specialitate”. În principiu, înscrierea la astfel de cursuri se poate face prin depunerea unei diplome de licență, pe care, însă, Ciolacu a obținut-o un an mai târziu, în 2004. G4Media a solicitat și Ministerului Educației să transmită care erau, în anul universitar 2003-2004, studiile necesare înscrierii la acest nivel de cursuri.

Cu toate că a terminat dreptul, studiile sale postuniversitare de specialitate sunt în domeniul ”Management şi finanțare locală”. Alături de aceste studii postuniversitare, Ciolacu a mai menționat în CV cursuri postuniversitare în domeniul securității şi apărării naționale, la Colegiul Național de Apărare (2008-2009) și un masterat de Bazele sectorului public. Managementul finanțelor publice, la SNSPA (2010-2012).

Premierul a încercat să obțină și un doctorat Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție subordonată Serviciului Român de Informații (SRI). A fost acceptat în 2013, dar a fost exmatriculat în 2019.

Tema sa de cercetare doctorală se intitula „Etica în Intelligence”  trebuia să fie tratată la SRI, susține Marcel Ciolacu. „La un moment dat am fost exmatriculat pentru că nu am continuat doctoratul. Cred că m-a exmatriculat domnul Hellvig. Ca să închid și această întrebare“, a declarat premierul într-un interviu acordat televiziunii Digi24.

Din CV-ul premierului reiese faptul că este cunoscător a 2 limbi străine: engleză și franceză. Din păcate, nu există nicio înregistrare care să probeze faptul că la întâlnirile internaționale avute a folosit aceste limbi străine.