UE pierde aproximativ un milion de lucrători pe an din cauza îmbătrânirii populației. Oficialul pe migrație solicită adoptarea unor măsuri concrete

You are currently viewing UE pierde aproximativ un milion de lucrători pe an din cauza îmbătrânirii populației. Oficialul pe migrație solicită adoptarea unor măsuri concrete

Înaltul oficial al Uniunii Europene pentru migrație a declarat luni că statele membre să vor confrunta cu provocări politice deosebit de mari – chiar și în anul electoral în curs – pentru a face față îmbătrânirii populației de pe continent, informează Associated Press.

Ylva Johansson, comisarul UE pentru Afaceri Interne, a declarat că este nevoie de adoptarea unor măsuri menite să schimbe abordarea privind migrația ilegală. „Din motive demografice, populația în vârstă de muncă din UE va scădea cu 1 milion pe an”, a spus Johansson într-o vizită în Grecia. „Asta înseamnă că migrația legală ar trebui să crească cu mai mult sau mai puțin de 1 milion pe an. Și asta este cu adevărat o provocare”.

Comisia UE încearcă să finalizeze o revizuire la nivelul UE a normelor de migrație înainte de sfârșitul mandatului său și de alegerile pentru Parlamentul European din iunie. Luna trecută s-a ajuns la un acord preliminar.

Conform previziunilor efectuate de agenția de statistică a UE, Eurostat, ponderea populației cu vârsta de 65 de ani sau peste va crește de la 21,1% în 2022 la 31,3% până la sfârșitul secolului.

Johansson s-a alăturat vicepreședintei Comisiei UE, Margaritis Schinas, la Atena, pentru întâlniri cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis și alți oficiali.

Deși preocupările legate de migrație au alimentat sprijinul pentru partidele de extremă-dreaptă și anti-UE în multe țări europene, Johansson a susținut că „otrava și provocarea xenofobiei și rasismului” a fost generată de migrația ilegală. „Cred că ceea ce ne întreabă cetățenii noștri este, nu câți migranți (vin), ci dacă facem asta într-un mod ordonat, cum o gestionăm, cine deține controlul sau cine vine?” ea a spus.

În timpul întâlnirilor de luni, supraviețuitorii unui naufragiu de imigranți au participat la o mică demonstrație organizată de grupurile de activiști greci pentru a protesta împotriva întăririi măsurilor luate de poliția maritimă și de frontieră, despre care susțin că pune în pericol viața migranților.

Poliția a blocat accesul în zona din apropierea ministerului migrației unde au avut loc întâlnirile de luni, dar nu a efectuat arestări.