Premierul Belgiei avertizează că democrația va fi pusă la încercare la alegerile din SUA din noiembrie

You are currently viewing Premierul Belgiei avertizează că democrația va fi pusă la încercare la alegerile din SUA din noiembrie

Președinția belgiană a Uniunii Europene a avertizat marți că bazele democrației vor fi puse la încercare în timpul alegerilor din SUA din noiembrie, preconizând un scenariu în care alianța transatlantică s-ar putea deteriora, informează Associated Press.

Premierul Belgiei Alexander De Croo, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a UE, a declarat că „dacă 2024 ne aduce din nou „America pe primul loc”, atunci cu atât mai mult avem o „Europă pe cont propriu”.

De Croo s-a adresat legislativului UE la doar câteva ore după victoria fulgerătoare a fostului președinte Donald Trump în alegerile locale din Partidul Republican în Iowa.

Discursul său face referire la administrația Trump din perioada 2017-2021, când relațiile SUA cu Europa au scăzut din cauza certurilor pe teme de comerț, securitate și cooperare militară. Acestea au erodat încrederea și cooperarea reciprocă.

De Croo a spus că UE, formată din 27 de națiuni, ar trebui să învețe rapid să fie pe cont propriu și că, în cazul victoriei lui Trump în noiembrie, „nu ar trebui să ne temem de această perspectivă. Ar trebui să-o luăm ca atare”.

Referindu-se la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din iunie, el a spus că anul acesta „democrațiile și libertățile noastre vor fi puse la încercare”.

Nu numai cu alegeri pentru Parlament, ci în egală măsură pentru Congresul SUA și președinția americană”, a adăugat De Croo