Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, acuză Israelul că „a creat” și „a finanțat” Hamas

You are currently viewing Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, acuză Israelul că „a creat” și „a finanțat” Hamas

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a acuzat Israelul că a „creat” și „finanțat” gruparea militantă palestiniană Hamas, care a lansat atacuri fără precedent asupra Israelului pe 7 octombrie, informează Le Monde.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a reafirmat în ultimele zile opoziția față de crearea unui stat palestinian, atrăgând critici din partea aliatului său american, care pledează în continuare pentru o „soluție cu două state”.

Credem că trebuie impusă din exterior o soluție cu două state pentru a aduce pacea. Deși, insist, Israelul își reafirmă refuzul (al acestei soluții) și pentru a o preveni, a mers atât de departe încât să creeze ei înșiși Hamas„. spuse Borrell. „Hamas a fost finanțat de guvernul israelian pentru a încerca să slăbească Autoritatea Palestiniană Fatah„.

Dar dacă nu intervenim, spirala urii și violenței va continua din generație în generație, de la înmormântare la înmormântare, pe măsură ce semințele urii care sunt semănate astăzi în Gaza înfloresc”, a adăugat el în timpul unui discurs în spaniolă la Universitatea din Valladolid din centrul Spaniei, care i-a acordat titlul de doctor onorific.

Hamas a fost creat în decembrie 1987, la scurt timp după începerea primei intifade (revoltă) palestiniene în teritoriile palestiniene ocupate de Israel de către un grup de militanți islamiști care pretind că sunt din Frații Musulmani, inclusiv influentul șeic Ahmed Yassin.

Hamas, acronimul arab pentru Mișcarea de Rezistență Islamică, a fost fondat în special pentru a contracara gruparea militantă Jihad Islamic și a concura cu Organizația de Eliberare a Palestinei (OLP), în principal laică, condusă atunci de Yasser Arafat.

Douăzeci de ani mai târziu, în iunie 2007, Hamas a preluat controlul Fâșiei Gaza în urma unui război cvasi-civil împotriva mișcării Fatah a succesorului lui Arafat Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, care administrează parțial Cisiordania ocupată.

În ultimii ani, Fâșia Gaza, controlată de Hamas și aflată sub blocada israeliană, a primit ajutoare de milioane de dolari din partea Qatarului, provocând critici la adresa lui Netanyahu, acuzat că a favorizat finanțarea mișcării. Premierul Israelului neagă acuzația.