După ce îi face scăpați pe condamnații români, reprezentanții statului se vaită de costurile plătite pentru repatriere

You are currently viewing După ce îi face scăpați pe condamnații români, reprezentanții statului se vaită de costurile plătite pentru repatriere

Atunci când vine vorba de fugarii români, condamnați cu chin și jale de justiția română, reprezentanții statului român se laudă, dar și se vaită de sumele plătite pentru repatrierea lor. Astfel, ministrul Justiției,  Alina Gorghiu, a afirmat, sâmbătă, că săptămâna trecută au fost aduşi în ţară 17 fugari şi a detaliat care au fost costurile suportate de statul român pentru acest proces, în ultimii trei ani, informează Agerpres.

Pentru aducerea în ţară a unui fugar, statul cumpără 3 bilete de avion. La care se adaugă costurile diurnei şi ale cazării ofiţerilor de poliţie implicaţi în preluarea persoanei căutate„, a scris Gorghiu pe Facebook.

Ministrul aminteşte că în 2021 statul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei pentru aducerea în ţară a fugarilor, în 2022 peste 8,6 milioane de lei, iar anul trecut suma a urcat la peste 10 milioane de lei.

Anul acesta vom avea o lege potrivit căreia fugarul plăteşte costurile aferente aducerii lui în ţară. Proiectul de lege a fost pus marţi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei. Fenomenul fugarilor trebuie stopat! Pedeapsa trebuie executată în ţară„, spune Gorghiu.

Cei 17 fugari au fost aduşi în România din Irlanda, Italia, Franţa, Austria, Germania, Polonia, Marea Britanie.

Din păcate, ministrul Justiției omite să vorbească despre modul cum acești condamnați au trecut granițele României, refugiindu-se în diverse state. De asemenea, nu vorbește despre unii fugari români care sunt protejați de statele respective, în ciuda eforturilor de repatriere. Cel mai recent caz este Cătălin Cherecheș, fostul primar de la Baia Mare, refugiat în Germania. El a trecut granița României cu buletinul unui văr de-al său în ziua în care Curtea de Apel Cluj stabilea pedeapsa definitivă de condamnare la închisoare.