La Bashkortostan, Rusia, mii de oameni au protestat violent împotriva condamnării unui activist local

You are currently viewing La Bashkortostan, Rusia, mii de oameni au protestat violent împotriva condamnării unui activist local

Mii de oameni s-au adunat în piața centrală a orașului Baimak din regiunea Bashkortostan din Rusia, pe 15 ianuarie, pentru a cere achitarea activistului Fail Alsynov, care este judecat sub acuzația de incitare la ură. Atât el, cât și susținătorii săi, resping această acuzație, considerând-o ca fiind motivată politic, informează Radio Europa Liberă.

Mulți dintre protestatari stăteau în mașini, în timp ce mii stăteau afară, în ciuda temperaturilor scăzute, scandând: „Free Fail Alsynov”, „Fail, suntem cu tine” și „Suntem oameni obișnuiți și vom fi mai mulți”.

Protestatarii au citit o declarație adresată președintelui Vladimir Putin în care au cerut să-l concedieze pe liderul Bashkortostanului, Radiy Khabirov. Protestul a avut loc în timp ce o instanță locală a reluat procesul lui Alsynov, susținând argumente finale și audiind ultima declarație a lui Alsynov. Procesul se desfășoară cu ușile închise.

Instanța a anunțat că pe 17 ianuarie va pronunța verdictul și sentința fostului lider al grupului interzis Bashqort, care a promovat ani de zile limba și cultura bașkir.

Săptămâna trecută, procurorii au cerut instanței să-l condamne pe Alsynov la patru ani de închisoare. Acuzația împotriva lui Alsynov provine dintr-un discurs ținut la un miting la sfârșitul lui aprilie 2023 în satul Ișmurzino, unde a criticat planurile guvernului local de a începe exploatarea aurului în apropierea satului, deoarece ar aduce muncitori migranți.

Anchetatorii spun că discursul lui Alsynov „a evaluat negativ oamenii din Caucaz și Asia Centrală, umilindu-le demnitatea umană”.

Ancheta lui Alsynov a fost inițiată de Khabirov, care l-a acuzat pe activist că incita la ură etnică, precum și că „a cerut mitinguri antiguvernamentale și activități extremiste” și „discreditează forțele armate ruse”. În cele din urmă, Alsynov a fost acuzat doar de incitare la ură.

Curtea Supremă din Bashkortostan a interzis grupul Bashqort al lui Alsynov în mai 2020, declarându-l „extremist”. Bashqort a fost interzis după ce au organizat mai multe mitinguri și alte evenimente care contestă politicile autorităților locale și federale, inclusiv mișcarea Federației Ruse de a desființa cursurile obligatorii de limbi indigene în regiunile cu grupuri mari etnice indigene.