Sugestia președintelui rus Vladimir Putin privind o încetare a focului în Ucraina pentru a îngheța războiul a fost respinsă de Statele Unite după contactele dintre intermediari, au declarat pentru Reuters trei surse rusești care au cunoștință despre discuții.
Eșecul abordării lui Putin deschide un al treilea an al celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și ilustrează cât de departe rămân cele două mari puteri nucleare ale lumii.
O sursă americană a negat că ar fi existat vreun contact oficial și a declarat că Washingtonul nu se va angaja în discuții care nu implică Ucraina.
Putin a trimis semnale Washingtonului în 2023, în public și în privat, prin intermediari, inclusiv prin partenerii arabi ai Moscovei din Orientul Mijlociu și alții, că este pregătit să ia în considerare o încetare a focului în Ucraina, au declarat sursele rusești.
Putin propunea să înghețe conflictul la liniile actuale și nu era dispus să cedeze nimic din teritoriul ucrainean controlat de Rusia, dar semnalul oferea ceea ce unii de la Kremlin vedeau ca fiind cea mai bună cale spre un fel de pace.
„Contactele cu americanii nu au dus la nimic”, a declarat pentru Reuters o sursă rusă de rang înalt care are cunoștință despre discuțiile de la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024, sub rezerva anonimatului, din cauza sensibilității situației.
O a doua sursă rusă care are cunoștință despre contacte a declarat pentru Reuters că americanii au spus Moscovei, prin intermediari, că nu vor discuta despre o posibilă încetare a focului fără participarea Ucrainei și astfel contactele s-au încheiat cu un eșec.
O a treia sursă care are cunoștință despre discuții a declarat: „Totul s-a prăbușit cu americanii”. Sursa a spus că americanii nu au vrut să facă presiuni asupra Ucrainei.
Amploarea contactelor – și eșecul acestora – nu a fost raportată anterior.
Ea survine în contextul în care președintele american Joe Biden face presiuni de luni de zile asupra Congresului pentru a aproba mai mult ajutor pentru Ucraina, dar s-a confruntat cu opoziția aliaților candidatului republican la nominalizarea pentru alegerile prezidențiale Donald Trump.
Kremlinul, Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA și Agenția Centrală de Informații (CIA) au refuzat să comenteze.
Statele Unite afirmă că „nu există niciun canal secundar”
Putin a trimis mii de soldați în Ucraina în februarie 2022, declanșând un război la scară largă după opt ani de conflict în estul Ucrainei între forțele ucrainene, pe de o parte, și ucrainenii pro-ruși și proxeneții ruși, pe de altă parte.
Ucraina spune că luptă pentru existența sa, iar Occidentul cataloghează invazia lui Putin drept o acaparare de teren în stil imperial care sfidează ordinea internațională de după Războiul Rece.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că nu va accepta niciodată controlul Rusiei asupra teritoriului ucrainean. El a interzis orice contact cu Rusia.
Un oficial american, care a vorbit la Washington sub rezerva anonimatului, a declarat că Statele Unite nu s-au angajat în discuții pe canale secundare cu Rusia și că Washingtonul a fost consecvent în a nu acționa pe la spatele Ucrainei.
Oficialul american a spus că se pare că au existat conversații neoficiale pe canale secundare diplomatice între rușii care nu fac parte din guvern, dar că Statele Unite nu s-au implicat în acestea.
Oficialul american a declarat că propunerea lui Putin, pe baza a ceea ce a fost raportat public, a rămas neschimbată față de cererile anterioare ca Rusia să păstreze teritoriul ucrainean. Oficialul a sugerat că pare să existe o frustrare la Moscova din cauza faptului că Washingtonul a refuzat în mod repetat să o accepte.
Putin i-a spus săptămâna trecută prezentatorului american de talk-show Tucker Carlson că Rusia este pregătită pentru „dialog”.