Senatul SUA a adoptat pachetul de 95 de miliarde de dolari destinat ajutorului pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. Urmează votul în Camera Reprezentanţilor

You are currently viewing Senatul SUA a adoptat pachetul de 95 de miliarde de dolari destinat ajutorului pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. Urmează votul în Camera Reprezentanţilor

Senatorii au aprobat legislaţia cu un vot de 70-29, care a depăşit pragul de 60 de voturi necesar pentru a fi aprobată şi au trimis acum proiectul de lege la Camera Reprezentanţilor. Douăzeci şi doi de republicani s-au alăturat majorităţii democraţilor pentru a susţine proiectul de lege, notează Reuters.

Nu este clar dacă Mike Johnson, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, va organiza un vot asupra pachetului legislativ, mulţi republicani din Cameră opunându-se ajutorului suplimentar pentru Ucraina.

Pachetul de ajutor extern include miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei şi asistenţă de securitate pentru Israel, precum şi asistenţă umanitară pentru civilii din Gaza, Cisiordania şi Ucraina, printre alte priorităţi. 

Proiectul de lege a trecut însă de Senat, în ciuda criticilor lui Johnson la adresa textului şi a faptului că fostul preşedinte Donald Trump a arătat, de asemenea, că este împotrivă, susţinând că SUA ar trebui să înceteze să mai ofere ajutor extern, cu excepţia cazului în care acesta este sub forma unui împrumut.

Pe lângă alte prevederi politice, proiectul de lege include 60 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, 14,1 miliarde de dolari pentru asistenţă de securitate destinată Israelului, 9,2 miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară şi 4,8 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii regionali din regiunea Indo-Pacific, potrivit Comisiei pentru alocări din Senat.

„Camera va trebui să găsească o cale de urmat şi va trebui să o facă în felul lor, dar noi trebuia să începem procesul şi am făcut acest lucru”, a declarat marţi reporterilor John Thune, liderul republicanilor din Senat.

Senatul SUA a adoptat legislaţia după ce republicanii au blocat săptămâna trecută un proiect de lege mai amplu care ar fi combinat ajutorul extern cu un acord bipartizan privind frontierele ce includea măsuri anti-imigraţie. Republicanii au cerut iniţial ca securitatea frontierelor să facă parte din proiectul de lege, dar apoi au respins acordul bipartizan privind frontierele, pe fondul atacurilor la adresa măsurii din partea lui Trump şi a unor republicani proeminenţi din Camera Reprezentanţilor.

Luni, preşedintele Camerei, Mike Johnson, a criticat proiectul de lege privind ajutorul extern din cauza lipsei de prevederi referitoare la frontiere, afirmând că Senatul „ar fi trebuit să se întoarcă la planşa de desen pentru a modifica actualul proiect de lege pentru a include prevederi reale privind securitatea frontierelor, care ar fi ajutat cu adevărat să se pună capăt catastrofei în curs de desfăşurare”.

Johnson se opusese anterior proiectului de lege mai larg ce includea prevederi privind frontierele. Speakerul a caracterizat acele prevederi ca fiind insuficiente, în ciuda faptului că au fost produsul unor negocieri bipartizane şi au inclus măsuri restrictive la frontieră.

Senatul a continuat să avanseze cu proiectul de lege în timp ce Donald Trump a susţinut că SUA nu ar trebui să acorde ajutor extern decât dacă este vorba de un împrumut, semnalându-şi opoziţia faţă de legislaţie. De asemenea, Trump a spus că ar încuraja agresiunea rusă împotriva oricărei ţări membre NATO care nu are alocări suficiente din PIB pentru apărare.

O serie de republicani din Senat – unde democraţii deţin o majoritate la limită, spre deosebire de Camera Reprezentanţilor care este dominată de republicani – fie au apărat, fie au minimalizat luni comentariile lui Trump privind NATO.

În Senat, examinarea proiectului de lege trena de câteva zile. Duminică, cu doar câteva ore înainte de începerea Super Bowl, camera a dat un vot cheie pentru a face să avanseze pachetul de măsuri, cu 67 de voturi ”pentru” la 27.