Consilierii de securitate din SUA, Coreea de Sud și Japonia se întâlnesc pentru a discuta despre Coreea de Nord

You are currently viewing Consilierii de securitate din SUA, Coreea de Sud și Japonia se întâlnesc pentru a discuta despre Coreea de Nord

Consilierii de securitate națională din Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia urmează să se întâlnească vineri și sâmbătă la Seul pentru a discuta despre Coreea de Nord și alte probleme globale. Se dorește o intensificare a cooperării trilaterale, a declarat biroul prezidențial al Coreei de Sud.

Consilierul pentru securitate națională din Seul, Cho Tae-yong, va avea vineri discuții bilaterale cu Jake Sullivan de la Casa Albă și Takeo Akiba din Japonia, urmate de o întâlnire trilaterală sâmbătă, se arată în comunicat.

Întâlnirile au loc după ce cele trei țări au condamnat luna trecută lansarea de către Coreea de Nord a primului său satelit de recunoaștere. În opinia celor trei țări, prin lansarea satelitului au fost încălcate mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

Phenianul a respins criticile și a spus că mișcarea îi va spori capacitățile de a monitoriza activitățile militare ale Statelor Unite și ale aliaților săi.

De curând a fost denunțat acordul militar inter-coreean menit să reducă riscul unor ciocniri accidentale între cele două Corei. Tehnic, cele două Corei rămân în război.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat miercuri că în cadrul întrunirii se vor discuta probleme regionale de interes comun, „în special în mediul de securitate”.

De la preluarea mandatului (mai 2022), președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a dorit să redreseze legăturile cu Japonia și să restabilească cooperarea trilaterală în materie de securitate cu Statele Unite. Acest lucru este determinat de faptul că Nordul își intensifică programele de arme și amenință în mod deschis Sudul.

Statele Unite și Coreea de Sud vor organiza, de asemenea, o întâlnire separată sâmbătă pentru a discuta extinderea cooperării în tehnologii avansate precum cipuri, baterii, energie curată și inteligență artificială, a spus biroul lui Yoon.