Economia românească suferă: costurile angajatorilor cu salariații cresc, productivitatea muncii scade

You are currently viewing Economia românească suferă: costurile angajatorilor cu salariații cresc, productivitatea muncii scade

Institutul Național de Statistică a dat publicității o raportare a costului cu angajații din România. Astfel, acesta a crescut cu 1,31%, comparativ cu vara acestui an. Creșterea vine pe fondul scăderii productivității muncii (în medie cu 6%, potrivit datelor Băncii Naționale).

În comparație cu al treilea trimestru din anul trecut, costul orar al angajatorilor cu salariații a crescut cu 15,15%, mult peste creșterea economică din aceeași perioadă. Față de vara acestui an, cea mai mare creștere a costului orar al forței de muncă s-a regăsit în învățământ (38,42%).

Însă, în majoritatea activităților economice, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut comparativ cu trimestrul precedent.

Cele mai semnificative scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare și asigurări (-10,20%) și tranzacții imobiliare (-5,56%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 1,31%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,34%.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă au fost în învățământ (30,46%) și construcții (22,07%).

În această situație mediul de afaceri românesc trebuie să plătească mai mult, iar productivitatea muncii scade. Trendul de creștere susținută a costurilor cu forța de muncă generează presiuni inflaționiste și reduce competitivitatea.