Pe lângă discuțiile privind proiectele economice din cadrul vizitei de la Washington, premierul Marcel Ciolacu va solicita și ” binecuvântarea” (sprijinul) pentru alegerile prezidențiale din România?

You are currently viewing Pe lângă discuțiile privind proiectele economice din cadrul vizitei de la Washington, premierul Marcel Ciolacu va solicita și ” binecuvântarea” (sprijinul)  pentru alegerile prezidențiale din România?

Conform informațiilor transmise de Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu efectuează începând de duminică o vizită oficială la Washington. Premierul va fi însoțit de o delegație guvernamentală, din care vor face parte: Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.

Pe parcursul vizitei oficiale premierul român se va întâlni cu secretarul de stat american Antony Blinken. De asemenea, șeful Executivului va avea întrevederi cu secretarul apărării, Lloyd Austin, și cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm. Este prima vizită oficială a unui premier român în SUA de după 2016.

În cadrul vizitei vor fi discutate proiectele comune româno-americane, dar și sprijinul de securitate acordat de SUA. „Avansarea proiectelor economice comune, creșterea investițiilor americane în România și consolidarea sprijinului politic și de securitate de care beneficiem din partea partenerilor noștri strategici sunt obiectivele vizitei în Statele Unite ale Americii„, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat de presă.

Un punct important al vizitei, se spune în comunicatul guvernului, îl va constitui întrevederile cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite și cu Dennis Frances, președintele Adunării Generale ONU. Premierul va avea întâlniri și reprezentanți din Camera Reprezentanților: Michael McCaul şi Gregory Meeks, copreședinții Comitetului; Thomas Kean şi William Keating, copreședinții Subcomitetului pentru Europa; Mike Turner şi Elissa Slotkin, membri ai Camerei Reprezentanților SUA, copreședinții Grupului de prietenie cu România din Camera Reprezentanților.

În ceea ce privește posibila candidatură la președinția României, premierul a declarat sâmbătă într-un interviu la Realitatea Plus, că mai înainte de a anunța ceva trebuie să se consulte cu colegii săi. Totodată a dat câteva replici posibililor adversari politici pentru prima funcție în stat: Mircea Geoană și Eduard Hellvig.

Din culisele politicii românești se știe însă că majoritatea candidaților care vor să ajungă președinți ai României trebuie să aibă o relație apropiată cu partenerul american. Oricum, politicienii români își doresc o relație apropiată cu înalții demnitari americani și mediatizează o astfel de relația în presa românească.

De aceea suntem convinși că vizita în SUA a premierului Marcel Ciolacu va întări legăturile comerciale și strategic-militare existente, dar va aduce și un beneficiu de imagine viitorului candidat la președinția României.