Reportajele realizate de recorder.ro, intitulate Corupție în numele Domnului, ne prezintă o sumbră situație a Bisericii Ortodoxe Române. Din păcate, Biserica se aliniază la situația din societatea românească. Ne-am fi dorit ca Biserica să aducă o revigorare morală în societate.
În încercarea de a răspunde la situația prezentată în reportaje, Cancelaria Sfântului Sinod a remis un comunicat prin care este condamnată corupția – simonia – și sunt enumerate argumente canonice împotriva acesteia. Comunicatul prezintă teoretic măsurile și sancțiunile canonice privind corupția, încheind cu faptul că „aplicarea acestora depinde în primul rând de conștiința și caracterul ierarhilor, clericilor și mirenilor cu responsabilități în administrația bisericească„. Cu alte cuvinte, aplicarea măsurilor și sancțiunilor canonice va depinde de conștiința și caracterul celor implicați!!! În cazul în care cei implicați sunt fără caracter și conștiință, ce se întâmplă?
Din nefericire, în reportaje sunt prezentate situații concrete, cu probleme concrete, iar comunicatul Sfântului Sinod este unul pur teoretic. Despre situațiile respective nu se vorbește deloc. Parcă ar fi tabuuri (interdicție cu caracter sacru, a cărei încălcare atrage automat sancțiuni severe – Dex). Ori, lipsa comunicării, a transparenței instituționale duce la diminuarea sau pierderea încrederii. Nu te poți spăla pe mâini, așteptând ca lucrurile respective să fie uitate!
În urmă rămân întrebări reale la probleme reale: De vreme ce au ajuns în presă astfel de situații, care sunt măsurile concrete? Cum este înțeleasă acum autonomia eparhială, invocată adesea de Patriarhia Română? Sunt respectate sau nu hotărârile Sfântului Sinod?
De multe ori nu se ia măsuri sau dacă se iau măsuri, aceasta depinde de cine și ce a făcut. Astfel, s-a ajuns ca unii reprezentanți ai Bisericii să aibă averi colosale – presa a prezentat câteva exemple. Cu toate acestea, nimeni și nimic nu-i deranjează! Totul este teoretic, uitându-se faptul că teoria ca teoria…, dar practica ne omoară!